Brazil, protest protiv desničarskog kandidata za predsednika

Hiljade građana Brazila izašlo je na ulice u 27 gradova kako bi protestovali protiv kandidature Žaira Bolsonaroa za predsednika države.

Učesnici protesta u Braziliji, Rio de Žaneiru, Sao Paulu i još 24 brazilska grada uzvikivali su "Ne on", što je postalo i slogan protiv bivšeg vojnog kapetana Žaira Bolsonara, prenosi AP.

Građani su ispunili bulevare i trgove u gradovima, nedelju dana pre drugog kruga predsedničkih izbora, na kojima će, prema anketama, Bolsonaro najverovatnije odneti pobedu.

Bolsonaro je razbesneo brojne građane Brazila time što je podržao diktaturu od 1964. do 1985. godine i komentarisao negativno homoseksualce, žene i crnce.

Desničarski kandidat za predsednika je u prvom krugu izbora osvojio 46 odsto glasova birača.

U drugom krugu protivkandidat će mu biti Fernando Hadad iz Radničke partije koji je u prvom krugu osvojio 29 odsto glasova birača.

Ispred Umetničkog muzeja u Sao Paulu, demonstranti su udarali u bubnjeve i nosili zastave LGBT zajednice, a mnogi od njih su nosili postere s likom Hadada.

Jedan od učesnika protesta izjavio je da Bolsonaro za njega "predstavlja fašizam, netoleranciju i nasilje, koji mogu da se vidi u Evropi i SAD".

Tokom kampanje, Bolsonaro je privukao brojne glasače time što je obećao da će zaustaviti nasilje narko-bandi i drugih kriminalaca i isticao korupciju u vreme vladavine Radničke partije.

Takođe, obećavao je i povratak "tradicionalnim brazilskim vrednostima".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво