Osude ubistva Kašogija, svet traži kažnjavanje odgovornih

Posle dve nedelje poricanja, Saudijska Arabija je priznala – novinar Džamal Kašogi je mrtav i kako navode, ubijen je u tuči u konzulatu u Istanbulu. Svet traži da se kazne svi odgovorni, a turski istražitelji najavljuju da će uskoro otkriti šta se dogodilo sa telom ubijenog novinara.

Epilog nestanka saudijskog disidenta je poznat, iako cela misterija još nije rešena. Kašogijevi DNK uzorci dostavljeni su Turskoj, koja obećava da će uskoro otkriti celu istinu. Zvanično objašnjenje Rijada razlikuje se od informacija koje su do sada pružali turski istražitelji.

"Prvi rezultati istrage, koju je sproveo javni tužilac, povodom nestanka građanina Džamala Kašogija, pokazali su da su se prilikom njegovog boravka u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu – dogodile: svađa i tuča. One su kao posledicu imale smrt Džamala Kašogija. Neka počiva u miru", saopštio je Rijad.

Saudijska Arabija obećava da će obelodaniti sve detalje. Za sada je uhapšeno 18 ljudi, a dvojica visokih zvaničnika su smenjena. Kašogijeve kolege smatraju da to nije dovoljno.

Direktor Tursko-arapske medijske organizacije Fatih Oke poziva ceo svet da izvrši pritisak.

"Tražimo pravdu za Džamala i kaznu za njegove ubice. Ali ne samo za njih 18 koji su uhapšeni, nego i za vlast koja je izdala naredbu", poručuje Oke.

Iz sveta stižu osude, i pitanja hoće li objašnjenje Rijada ubediti Zapad da ne preduzima kaznene mere.

Predsednik SAD Donald Tramp je istakao da je Saudijska Arabija odličan američki saveznik, ali da je to što se desilo neprihvatljivo.

"Videćemo. Veliki broj ljudi je uhapšen. To je samo prvi korak, ali veliki korak, i desio se ranije nego što se mislilo", napomenuo je Tramp.

Dodaje da "nije zadovoljan" objašnjenjem Saudijske Arabije o okolnostima ubistva novinara i kritičara vlasti u Rijadu. 

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini istakla je da su okolnosti smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija "duboko uznemirujuće" i pozvala na detaljnu, kredibilnu i transparentnu istragu. 

"Okolnosti smrti Džamala Kašogija koje su isplivale su duboko uznemirujuće, uključujući šokantno kršenje Bečke konvencije o konzularnim odnosima iz 1963. godine", navela je u saopštenju Mogerinijeva, prenela je agencija Rojters

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ubistvo saudijskog novinara i zatražila potpuno rasvetljavanje okolnosti njegove smrti.

U zajedničkom saopštenju, Merkelova i ministar spoljnih poslova Hajk Mas su rekli da od Saudijske Arabije očekuju potpunu transparentnost o okolnostima smrti Kašogija i dodali da odgovorni za moraju biti privedeni pravdi. 

I francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan saopštio je da Francuska osuđuje ubistvo Kašogija i da želi sprovođenje opsežne istrage o tom slučaju. "Mnoga pitanja i dalje su bez odgovora", navodi se u saopštenju Le Drijana.

Iako brojne svetske kompanije govore o distanciranju od Saudijske Arabije i bojkotu investicione konferencije u Rijadu sledeće nedelje, američki mediji primećuju da mnoge od njih u pustinjskoj kraljevini imaju velike i vredne poslove i da je malo verovatno da će ih ugroziti zbog jednog ubijenog novinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво