Rijad: Kašogi umro nakon tuče u konzulatu

Saudijski novinar i dopisnik "Vašington posta" Džamal Kašogi umro je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu prilikom tuče sa ljudima koje je tamo sreo, saopštila je Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage, a prenose saudijski mediji.

"Istraga je još u toku i uhapšeno je 18 Saudijaca do sada", navodi se u saopštenju saudijskog tužioca i dodaje da su savetnik Kraljevskog suda Saud el Katani i zamenik direktora obaveštajne službe Ahmed Asiri smenjeni sa svojih pozicija, prenosi Rojters.

Takođe je odlučeno da se formira ministarski komitet da bi se reorganizovala saudijska obaveštajna služba, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovo je prvi put da je Saudijska Arabija priznala da je Kašogi mrtav.

Kašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, gde je otišao po dokumenta za planirano venčanje sa turskom verenicom.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je saopštenje Saudijske Arabije o hapšenju osumnjičenih za smrt novinara Džamala Kašogija "veliki prvi korak" i da će sa Kongresom raditi na odgovoru SAD.

Dodao je da će, pre nego što odluči o daljim koracima, razgovarati sa saudijskim princom prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom.

Na pitanje novinara da li smatra verodostojnim objašnjenje Saudijske Arabije o Kašogijevoj smrti, Tramp je odgovorio potvrdno.

Međutim, poslanici na Kapitol hilu sumnjaju u saudijsku verziju događaja, koja se umnogome razlikuje od one koju su izneli turski zvaničnici, a koji tvrde da je Rijad poslao "odred smrti" da ubije i raskomada Kašogija.

"Prvo nam je rečeno da je Kašogi navodno napustio konzulat i negirana je bilo kakva umešanost Saudijske Arabije. Sada, kažu da je izbila tuča i da je on ubijen u konzulatu, a sve bez znanja princa prestolonaslednika", napisao je republikanski senator Lindzi Grejem na Tviteru.

Demokratski senator Tim Kejn kaže da je saudijsko objašnjenje da je Kašogi ubijen u "tuči koja je krenula po zlu" – uvredljivo, i da se Kongres mora suprotstaviti "tom zlodelu".

Bela kuća je sinoć saopštila da će SAD pomno pratiti međunarodnu istragu o Kašogijevoj smrti i založiti se za pravdu koja je "pravovremena, transparentna i u skladu sa celokupnim propisnim procesom".

U međuvremenu je i generalni sekretar UN Antonio Guteres saopštio da je "duboko uznemiren" potvrdom Rijada da je Kašogi mrtav. Pozvao je na "brzu, temeljnu, transparentnu" istragu okolnosti njegove smrti, i zatražio utvrđivanje odgovornosti onih koji su u to umešani, prenosi Rojters.

Agencija AP opisuje Kašogija kao istaknutog novinara i višedecenijskog insajdera sa kraljevskog dvora koji je pisao kolumne u kritičkom tonu o princu prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu i upravljanju kraljevinom dok je živeo u samonametnutom egzilu u SAD.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво