Asanž od Ekvadora traži bolje uslove komuniciranja

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž podneo je u Ekvadoru žalbu u kojoj zahteva bolji pristup kanalima komuniciranja u okviru njegovog azila u ambasadi te zemlje u Londonu, izjavio je njegov advokat na konferenciji za novinare, prenosi "Rojters".

Ekvador je ovog meseca Asanžu ponovo omogućio delimični pristup Internetu, pošto mu je komunikacija sa spoljnim svetom prekinuta u martu.

Kako je tada saopštila vlada Ekvadora, to je učinjeno jer je on na društvenim mrežama raspravljao o pitanjima koja bi mogla da nanesu štetu diplomatskim odnosima te zemlje, a među kojima je bila diplomatska kriza Londona i Moskve, kao i separatizam u Kataloniji, prenosi Rojters.

Ekvadorski mediji su ranije objavili da je osnivaču "Vikiliksa" naređeno je da ne pominje teme koje bi mogle da ugroze diplomatske interese Ekvadora.

Na sajtu Kodigo vidrio je početkom nedelje objavio memorandum od devet strana u kome se navodi da je Asanžu zabranjeno da se meša u unutrašnje poslove drugih država, prenosi AP.

Asanž se u prostorijama ekvadorske ambasade nalazi već šest godina, nakon što je britanski sud naložio da bude isporučen Švedskoj, gde je bio optužen za seksualni napad.

Ta optužnica je u međuvremenu odbačena, ali on i dalje strahuje da bi, ako napusti ambasadu, mogao biti uhapšen i eventualno isporučen SAD, gde je tražen zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво