Lavrov: Nadam se da će NATO biti dovoljno mudar da spreči rat

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nada se da će NATO biti dovoljno mudar da spreči rat širokih razmera, ali je u intervjuu za RT Frans, Pari mač i Figaro upozorio da je opasnost od nenamernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga sa Rusijom.

"Verujem da će svi biti dovoljno mudri da to spreče. Međutim, svakako smo veoma zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO-a", istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tas.

Lavrov je podsetio da su se članovi Saveta NATO-a i Rusije tri puta sastali u protekle dve godine bez ikakvih rezultata.

Prema rečima ruskog ministra, predstavnici NATO-a su bili spremni samo za razgovore o Ukrajini.

"Pokušavam da ostanem u granicama pristojnosti", naglasio je, dodavši da se "čine pokušaji da se Savet NATO-a i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grehe".

"To je, takođe, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih suseda, koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvek bude predmet oštrih kritika", istakao je šef ruske diplomatije.

Naveo je i da su skoro svi oblici saradnje Rusije i NATO-a zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova i komandanta savezničkih snaga NATO-a u Evropi Kurtisa Skaparotija nisu dovoljni da se eliminišu rastući rizici od nenamernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO-a da nastavi dijalog sa Moskvom vuče korene iz uticaja Vašingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

"Jasno je da niko u NATO-u ne čini ništa bez SAD... Verujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih poslanika", zaključio je Lavrov.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 19. okt 2018, 11:22) - gd [neregistrovani]

Rizik od sukoba je ogroman

I mali incident, nenamerni, moze lako da se pretvori u sukob velikih razmera za vrlo kratko vreme. Zivimo u sasvim drugom vremenu gde se sve brzo odvija pa bez dovoljne kontrole pojedine zemlje mogu ekstremno brzo unistiti planetu. Zato mislim da je izjava gosp. Lavrova na mestu.

(četvrtak, 18. okt 2018, 22:25) - nemanja s. [neregistrovani]

Niko normalan ne zeli rat

Tako smo mislili svojevremeno i u Jugoslaviji da rata nikad nece biti a znamo da se desilo. Postoje ljudi na ovoj planeti ako se tako mogu nazvati koji imaju interesa da naprave sukobe, oni imaju svuda po planeti sklonista i smatraju da ce njih zaobici taj rat. Na zalost mi obicni smrtnici ima da nastradamo i nestanemo zauvek.

(četvrtak, 18. okt 2018, 21:47) - anonymous [neregistrovani]

08.08.2020

Мудрост није покретачка снага те алијансе!

(četvrtak, 18. okt 2018, 20:52) - Canadian [neregistrovani]

Ovo su veoma ozbiljne reci

Mislim da je NATO trenutno najagresivniji nego ikada. Dokle ce da guraju tu politiku videcemo. Nadam se lepom kraju ove price.

(četvrtak, 18. okt 2018, 20:03) - Zorro [neregistrovani]

Ali Sve Prosle Godine od Njegovog Osnivanja

Su nedvosmisleno pokazale i dokazale da Nato nije mirotvorac, i ne izbegava sukobe sa bilo kojim kog vidi slabijim pa sta cemo sad?

(četvrtak, 18. okt 2018, 18:52) - anonymous [neregistrovani]

Divno receno!

AKko nepostoji ravnoteza na ovoj kugli svi idemo u propast,ili zelja NATOa da uspostavi totalitarni sistem.

(četvrtak, 18. okt 2018, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

Očigledno je potreban

Novi svetski poredak, gde neće postojati više NATO