Lideri EU o Bregzitu, svi scenariji mogući

Britanska premijerka Tereza Mej i lideri Evropske unije pokušaće na Samitu u Briselu da spasu razgovore o sporazumnom razvodu, nakon što su dosadašnji pregovori završeni neuspehom prošlog vikenda. Zvaničnici Evropske unije kažu da je dogovor i dalje moguć, ali su spremni i za scenario u kojem neće biti dogovora.

Uoči Samita najavljenog kao momenat istine za Bregzit, razlike su i dalje velike. EU želi garancije da između Severne Irske i Republike Irske neće biti vraćena fizička granica. Ali za London nije prihvatljivo da cela zemlja ili samo Severna Irska na neodređeno vreme ostanu u carinskoj uniji sa Briselom da bi se izbegle granične kontrole.

"Ima još otvorenih pitanja, ali se nadam postizanju dogovora koji svi žele i koji će biti i u interesu Velike Britanije i Evropske unije", kaže britanska premijerka Tereza Mej.

Kancelarka Merkel u Bundestagu kaže da još ima vremena za dogovor, ali da se EU priprema za sve opcije, uključujući izlazak bez dogovora.

"Nažalost, još nema pomaka u centralnom pitanju irske granice. To nije samo pitanje jedinstvenog tržišta, već i mirovnog sporazuma koji je okončao nasilje u Irskoj. Nadam se da će Velika Britanija ostati blizak partner i posle izlaska", kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Može li Tereza Mej da preseče Gordijev čvor, kako je glavni preostali problem irske granice opisao Donald Tusk? Evropski pregovarači ovde nemaju prevelika očekivanja da bi se to moglo dogoditi večeras, već da će u najboljem slučaju doći do sporazuma do kraja godine.

Mogući kompromis je produženi prelazni period nakon Bregzita, u kojem bi se pronašlo rešenje zadovoljavajuće za sve strane.

Tereza Mej večeras će obavestiti lidere EU gde vidi moguće rešenje, nakon čega će oni na radnoj večeri u formatu bez britanske premijerke odlučiti o nastavku pregovora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи