Napad u školi na Krimu – 19 mrtvih i 47 povređenih

Devetnaest osoba je poginulo, a 47 je povređeno u napadu u školi u krimskom lučkom gradu Kerču, javlja RT. Napadač identifikovan kao 18-godišnji student koji je posle izazivanja eksplozije izvršio samoubistvo. Ruski istražni komitet navodi da se napad u školi tretira kao masovno ubistvo, a ne kao teroristički akt kako je ranije ocenjeno. Na Krimu proglašena trodnevna žalost.

21.30 – Osumnjičeni za pucnjavu i eksploziju nije povezan ni sa kakvom verskom sektom, rekao je novinarima zvaničnik Krima. 

18.45 – Broj mrtvih porastao na 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Rusije. 

17.45 – Deaktivirana druga eksplozivna naprava koja je pronađena među ličnim stvarima osumnjičenog za napad, prenosi Rojters

16.00 – Ruski istražni komitet napominje da je povređeno 47 ljudi. Na Krimu proglašena trodnevna žalost. 

14.45 – Prema poslednjim podacima, nastradalo je 18 osoba, među kojima i napadač koji je izvršio samoubistvo. Veruje se da je bilo više napadača, prenosi Rojters

14.30 – Ruski istražni komitet navodi da se napad u školi tretira kao masovno ubistvo, a ne kao teroristički akt, prenosi RT. 

14.10 – Bomba sa metalnim predmetima bila je postavljena u kafeteriji, saopštio je Ruski istraživački komitet.

14.00 – Poginulo je 13 osoba, a 50 je ranjeno. Među žrtvama je najviše tinejdžera, saopštava ruski istražni komitet.

13.50 – Iz Nacionalne garde Rusije tvrde da je u pitanju teroristički napad.

12.20Tas javlja da je povređeno 70 osoba. Istražuje se uzrok eksplozije.

Snažna eksplozija potresla je u popodnevnim satima Politehničku školu u Kerču, u istočnom delu Krima. 

Rusko Ministarstvo zdravlja navodi da je broj žrtava porastao na 19. Ruski istražni komitet naveo je ranije danas da je poginulo najmanje 18 osoba, uključujući i napadača, a da je 47 ranjeno. Tas je prethodno javio da je 70 povređenih.

Eksploziju je izazvao učenik te škole Vladislav Rosljakov, koji je potom izvršio samoubistvo, rekao je zvaničnik Sergej Aksjonov.

"Osumnjičeni napadač se ubio. On je bio učenik na četvrtoj godini koledža. Njegovo telo nađeno je u biblioteci na drugom spratu", rekao je Aksjonov, prenela je agencija Tas

Ruski mediji o Rosljakovu navode da je koledž upisao 2015, a da je 8. septembra dobio dozvolu za oružje, kao i da je nekoliko dana pre napada kupio veću količinu municije. 

Istražni komitet napominje da su sigurnosne kamere snimile napadača kako ulazi na koledž sa puškom i puca na studente. 

Ruski istražni komitet navodi da se napad u školi ipak tretira kao ubistvo, a ne kao teroristički akt kako je ranije ocenjeno. Dodaje da su svi koji su nastradali preminuli usled rana od vatrenog oružja.

"Za sada imamo potvrdu o 17 žrtava. Prvi pogled na tela ubijenih pokazuje da su umrli od rana od vatrenog oružja. Mladić koji je došao u školu neposredno pre incidenta sa puškom, identifikovan je. To je 18-godišnji učenik Vladislav Rosljakov. Njegovo telo je nađeno sa prostrelnom ranom", navela je ranije danas portparolka Ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Većina ranjenih je povređena opiljcima metala iz improvizovane bombe i četvoro je u ozbiljnom stanju. Iz predostrožnosti, evakuisane su i sve škole na Krimu. 

Budući da je Krim dobro čuvano poluostrvo oko kojeg se spore Ukrajina i Rusija na početku su svi bili uvereni da je eksplodirao gas, što se često dešava u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Na terorizam se pomislilo tek posle izjave dekana škole da je grupa naoružanih ljudi upala i bacila bombu. U blizini Kerča je novosagrađeni most koji spaja Rusiju sa Krimom, što je dodatno podstaklo glasine o terorizmu. Izjave očevidaca su bile konfuzne.

Nakon početnih informacija da je uzrok eksplozije gas, agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore iz ruskog Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma, prenela je da je u školi bila podmetnuta ručno napravljena eksplozivna naprava.

To je potvrdio i prvi zamenik direktora Nacionalne garde Rusije Sergej Melikov i dodao da se radi o terorističkom napadu.

Dekanka Politehničke škole Olga Grebenjikova izjavila je da je napadač s puškom upao u školu, aktivirao eksplozivnu napravu i počeo da puca u svakog koga je video, nakon čega je pucao u sebe, prenosi Rojters.

Kako je rekla, tela stradalih učenika se nalaze svuda u školi, a među ubijenima je i osoblje škole. 

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ruskim ministarstvima zdravlja i vanrednih situacija kao i drugim službama da preduzmu sve neophodne mere kako bi obezbedili pomoć povređenima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, naređeno je da povređeni budu prebačeni u vodeće zdravstvene ustanove u Moskvi i drugim gradovima u Rusiji ukoliko je neophodno, prenosi Tas.

Predsednik Rusije kaže da se istražuju motivi napada na školu.  

"Izrazio bih saučešće porodicama ubijenih i nadu da će se ranjeni uskoro oporaviti. Učinićemo sve da se to desi. Već sada je jasno da je počinjen zločin. Motivi i verzije ove tragedije se trenutno temeljno istražuju, o čemu ćemo obavestiti javnost", ističe Putin.

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin uputio je telegram saučešća ministru odbrane Ruske Federacije Sergeju Šojguu povodom napada u Kerču.

"Poštovani kolega, primite najdublje izraze saučešća svih pripadnika Vojske Srbije i znajte da je svaka rana Vašeg naroda naša rana i svako ubijeno dete naše je dete", navodi se u telegramu. 

Na mesto nesreće vojska je uputila oko 200 vojnika i desetak vozila i helikoptera kako bi pomogli službama za vanredne situacije. Rusko Ministarstvo za vanredne situacije poslalo je nekoliko helikoptera i transportni avion "iljušin 76" sa psiholozima i spasiocima.

Na Krimu je proglašena trodnevna žalost.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво