Tusk: Treba nam Aleksandar Veliki za problem irske granice

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk požalio se da nema dovoljno "velikih lidera" kako bi se prevazišao problem sa irskom granicom u okviru pregovora o Bregzitu.

"Ovo izgleda kao Gordijev čvor. Nažalost, ne vidim novu verziju Aleksandra Velikog koji bi to presekao. Nije lako naći tako kreativnog lidera", rekao je Tusk, osvrnuvši se na problem sa granicom Severne i Republike Irske.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je jasno da između Severne Irske i Republike Irske mora postojati neka vrsta granice, ali navodi da se Berlin i Brisel ne zalažu za "čvrstu" granicu.

Problem irske granice jedan je od glavnih u trenutnoj fazi pregovora o Bregzitu.

U Briselu se sutra održava samit lidera EU, tokom kojeg će predstavnici država članica EU razgovarati i o Bregzitu.

Do izlaska Britanije iz EU ostalo je još šest meseci, navodi AP, podsećajući da je neophodno doći do dogovora o Bregzitu, kako bi parlamenti zemalja članica mogli da ratifikuju dogovor.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 17. okt 2018, 06:50) - anonymous [neregistrovani]

Jedan narod, jedna država.

Severna i južna Koreja. Tako su hteli i Vijetnam i gde god stignu podeli pa vladaj. Znamo mi kakva je krvava borba bila u Severnoj Irskoj i čudo da je sada mirno.

(sreda, 17. okt 2018, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

Za sve postoji razuman dogovor !

Samo treba hteti to !!!!!!

(utorak, 16. okt 2018, 23:38) - anonymous [neregistrovani]

Samo ti prizivaj

A šta ćeš ako taj novi Aleksandar Veliki ne bude sekao kako tebi odgovara? Inače, poznato je da Makron sebe doživljava kao najjačeg i ovo će shvatiti kao prozivku. U ovoj situaciji EU je strana koja može da postavlja uslove i nameće svoju volju, uz Irsku. A oni puštaju Englezima da se sastave i podivljaju. Ima žestoko da im se obije o glavu.

(utorak, 16. okt 2018, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

moja teorija

i polako ali sigurno sami nailaze na probleme koje su napravili, jedna stvar je sigurna u zivotu smrt i to da istorija ne prasta, mi smo to iskusili vise puta, povucete lose poteze i logicno je pitanje sta sad....

(utorak, 16. okt 2018, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

Vratiti im

Pripojiti Severnu Irsku Irskoj i problem resen.