Pompeo u Rijadu: SAD zabrinute zbog nestanka Kašogija

Američki državni sekretar Majk Pompeo preneo je u Rijadu zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija, saopštio je Stejt department.

Majk Pompeo je u Rijadu poruku preneo na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije, Ahmedom el Džubeirom, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD se u Rijadu sastao i sa saudijskim kraljem Salmanom, kome je zahvalio na posvećenosti istrazi o tom slučaju, navodi se u saopštenju.

Predsednik SAD Donald Tramp poslao je Pompea da se sastane sa saudijskim kraljem pošto je Kašogi, kolumnista Vašington posta, nestao nakon što je pre dve nedelje ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za venčanje.

Bi-Bi-Si navodi da će, posle posete Rijadu, Pompeo posetiti Tursku gde je Kašogi poslednji put viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Predsednik Tramp rekao je u ponedeljak da bi "otpadničke ubice" mogle da stoje iza Kašogijevog nestanka, napomenuvši da je u telefonskom razgovoru s njim saudijski kralj negirao da zna šta se s Kašogijem dogodilo.

Kralj Salman je u ponedeljak naložio istragu o tom slučaju.

Prema nepotvrđenim navodima u američkim medijima, Saudijska Arabija se sprema da prizna da je Kašogi preminuo tokom ispitivanja koje je "krenulo po zlu", a da je prvobitna namera bila da on bude otet.

Turski zvaničnici veruju da su Kašogija ubili saudijski agenti, dok Rijad to snažno poriče.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво