Kremlj zabrinut zbog prekida odnosa Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije

Zvanični Kremlj je zabrinut zbog prekinutih odnosa između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije i nada se da će biti poštovani interesi ruske crkve, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov je novinarima rekao da veoma pažljivo i sa velikom zabrinutošću prate kako se razvijaju odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije, preneo je Tas.

"Nadamo se da će prevladati zdrav razum i u isto vreme se nadamo da će interesi Ruske pravoslavne crkve biti poštovani", istakao je Peskov.

Nije izneo detalje na koje je interese Ruske pravoslavne crkve mislio.

"Govoreći o interesima, Ruska pravoslavna crkva treba da pruži objašnjenja. Ne možemo da se mešamo u poslove crkve" objasnio je Peskov.

Naveo je da je pravoslavno hrišćanstvo jedna od ključnih religija u Rusiji i da, naravno, ruski zvaničnici nisu indiferentni prema tome kakve odnose Ruska pravoslavna crkva ima sa drugim crkvama.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je u ponedeljak da je donela odluku da prekine sve odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom, nakon što je ona najavila da će podržati autokefalnost ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije.

Ruski mitropolit Ilarion izjavio je u Minsku da Ruska crkva nema drugog izbora sem da prekine odnose sa patrijaršijom u Carigradu, preneo je Rojters.

Ukrajina je prošle nedelje dobila odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne ukrajinske crkve, što, kako navodi Rojters, zvanični Kijev vidi kao ključni korak u zaustavljanju Rusije u mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine.

Ruska crkva je to nazvala najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih hiljadu godina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво