EU priprema "plan B" za Bregzit

Lideri zemlja EU sastaće se sutra na samitu u Briselu da bi još jednom procenili situaciju i napredak oko pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Iako je samit najavljivan kao "trenutak istine" koji bi prethodio novembarskoj finalizaciji sporazuma o razdruživanju, iz Brisela poručuju da ipak "nisu tu gde su želeli da budu".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u svom pozivu liderima EU najavio da će prva tema dvodnevnog samita u sredu uveče biti pitanje Bregizta.

Planirano je da se prvi deo večeri poseveti prezentaciji britankse premijerke Tereze Mej o tome kakva je trenutna pozicija Londona u pregovorima i o tome kako ih nastaviti.

Tereza Mej bi zatim trebalo da napusti Evropski savet, ostavljajući 27 lidera zemlja članica da razgovaraju o EU pozicijama u nastavku pregovora, ali i opcijama u slučaju da se dogovor o razlazu sa Velikom Britanijom ne postigne u očekivanom periodu.

"Želeli smo maksimalan napredak i rezultate koji bi doveli do dogovora u oktobru. Kako stvari stoje danas, pokazalo se da je komplikovanije nego što su neki možda očekivali", poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i napomenuo da se mora pripremiti i za scenario bez dogovora, što je verovatnije nego ikad ranije.

Dodao je da činjenica da se EU priprema za scenario "bez dogovora" ne sme uticati na to da se ne ulože svi napori da se dođe do najboljeg dogovora za sve strane.

"Uvek deluje nemoguće dok se to ne uradi. Ne odustajmo", poručio je Tusk.

On je za drugi dan samita najavio vraćanje uobičajnom dnevnom redu Evropskog saveta koji će početi razgovorima sa predsednikom Evropskog parlamenta, kao i premijerom Austrije zemlje koja predsedava EU do kraja godine. Teme drugog dana samita EU lidra biće migracije, unutrašnja bezbednost, spoljni poslovi.

"Naš cilj je da pošaljemo snažnu poruku o borbi protiv krijumčarenja, zaštiti naše spoljne granice i izgradnji saradnje sa zemljama porekla i tranzita. Na unutrašnjem bezbednosnom frontu, moramo ojačati našu otpornost i našu odlučnost, posebno kada je u pitanju sajber sigurnost", najavio je Tusk.

On je dodao da će u četvrtak EU lideri tokom radnog ručka razgovarati o reformama Evropske monetarne unije i ekonomskim perspektivama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво