"Pregovori o Bregzitu u škripcu zbog carinske granice"

Portparol britanske premijerke Tereze Mej, Džejms Slek, izjavio je da su pregovori o Bregzitu u škripcu jer Evropska unija nastavlja da insistira na mogućnosti uspostavljanja carinske granice uz Irsko more. Sekretar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant kaže da i dalje postoje otvorena pitanja oko dogovora o Bregzitu.

Džejms Slek je rekao da Mejova ne može da prihvati predlog EU da Severna Irska ostane u carinskoj uniji evropskog bloka kako bi se izbegla tvrda granica između Severne Irske i članice EU Republike Irske, preneo je AP.

Britanija je saopštila da će samo prihvatiti taj plan ukoliko je privremen i ne podrazumeva da Severna Irska bude trajno izvan ostatka Velike Britanije što se tiče carinskih dogovora.

Slek je rekao da je britanska vlada i dalje uverena da će sporazum biti postignut ove jeseni, pre nego što Britanija napusti evropski blok. 

Prema njegovim rečima, pregovori se još uvek odvijaju pred samit EU, koji će biti održan u sredu.

Sekretar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant kaže da i dalje postoje otvorena pitanja oko dogovora o Bregzitu, ali i ocenio da je uz dobru volju moguće postići dogovor koji će zadovoljiti sve strane. 

Hant je, prilikom dolaska na sastanak ministra spoljnih poslova EU u Luksemburgu, ocenio da i dalje postoje komplikovana pitanja koja moraju da se prevaziđu kako bi se postigao dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU.

"Ovo jeste težak period, ali nećemo zaboraviti da je veliki progres već napravljen. Postoji jedno ili dva otvorena pitanja i nadam se da ćemo postići dogovor. Da li će to biti ove nedelje ili ne – toliko ne znam, ali svi se trude", poručio je britanski funkcioner.

Građanima Velike Britanije poručio je da premijerka Tereza Mej neće potpisati dogovor o Bregzitu, koji nije u skladu sa rezultatima referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, ali i dodao da veruje da je "na toj bazi" moguće naći i dogovor koji će biti odgovarajući i za EU i njene članice.

Kao primer dobre i neophodne saradnje između Velike Britanije i EU, Hant je naveo podršku koju je Britanija dobila od svojih evropskih partnera prilikom postizanja dogovora o sankcionisanju korišćenja hemijskog oružja koje se, prema njegovim rečima, prvi put u istoriji Velike Britanije, ove godine dogodilo na njenoj teritoriji.

Merkel: Odlazak Britanije iz EU na uređen način, ali ne po svaku cenu

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da Berlin želi odlazak Londona iz Evropske unije 29. marta na uređen način, ali ne po svaku cenu.

Navela je da se nada sa će EU i britanska vlada postići sporazum o Bregzitu, ali da u ovom trenutku to ponovo izgleda teško.

Na konferenciji nemačkih izvoznika Merkelova je rekla da "se ne sme dozvoliti da jedinstveno tržište, koje je stvarno konurentna prednost EU, bude uništeno takvim povlačenjem".

Nemačka kancelarka je dodala da sporazum "zahteva finese", preneo je AP.

"Ukoliko ne uspe ove nedelje, moramo da nastavimo da pregovaramo, to je jasno, ali vreme pritiska", navela je Merkelova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи