Rijad odgovara Trampu: Ne podležemo pretnjama

Saudijska Arabija neće podleći nikakvim "pretnjama" ekonomskim sankcijama niti političkim pritiscima, saopštio je Rijad nakon što je američki predsednik Donald Tramp upozorio na "oštru kaznu" ukoliko se ispostavi da je nestali novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U saopštenju koje je objavila državna agencija Saudijske Arabije navodi se da će ta država odgovoriti na svaki korak koji bude preduzet protiv nje, prenosi AP.

"Kraljevina (Saudijska Arabija) potvrđuje da potpuno odbacuje bilo kakve pretnje i pokušaje njenog podrivanja, bilo pretnjom nametanja ekonomskih sankcija, bilo korišćenjem političkih pritisaka ili ponavljanjem lažnih optužbi", piše u saopštenju.

Napominju i da će, ukoliko budu izloženi tome, "odgovoriti još jačom akcijom".

Podsećaju da "ekonomija Kraljevine ima uticajnu i ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji", zbog čega bi bilo kakve mere protiv nje imale "posledice i po svetsku privredu".

Agencija AP je prethodno izvestila da je saudijska berza pala za oko sedam odsto nakon pretnje američkog predsednika.

"Isteraćemo to do kraja i biće ozbiljna kazna", poručio je Tramp govoreći za Si-Bi-Es o nestalom saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju.

Inače, predsednik SAD je više puta kritikovao Saudijsku Arabiju i kralja Salmana zbog visokih cena nafte. Početkom oktobra je čak izjavio da se, bez američke vojne podrške, saudijski kralj možda ne bi zadržao na prestolu ni dve nedelje.

AP primećuje da se u saopštenju Rijada ne pominje direktno Kašogi, koji je nestao 2. oktobra pošto je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turske vlasti iznele su bojazan da je Kašogi, saudijski novinar koji je radio za Vašington post i bio kritičar režima u Rijadu, ubijen u konzulatu u koji je došao da podigne neka dokumenta.

Prema tim tvrdnjama, njega su ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije. Međutim, Rijad to negira i tvrdi da su optužbe "neosnovane".

Ipak, Saudijska Arabija nije pružila, zasad, nikakve dokaze da je Kašogi izašao živ iz konzulata, a njegova verenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da uopšte nije ni izašao.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво