Ruska crkva: Odgovorićemo "odlučno" Ekumenskoj patrijaršiji

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da će odgovoriti "istom merom i odlučno" Ekumenskoj patrijaršiji sa sedištem u Istanbulu zbog spora Moskve sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

Na sastanku Sinoda u četvrtak u Istanbulu podržan je zahtev Ukrajine za autokefalni status i poništena odluka o isključenju patrijarha Filareta, koji se nada da će voditi novu, nezavisnu crkvu sa sedištem u Kijevu.

Aleksandar Volkov, portparol ruskog patrijarha Kirila, rekao je da će Sveti Sinod ruske crkve "izraziti svoj stav" sutra na sastanku u Minsku, ne precizirajući koje mere bi mogao da donese, prenosi Rojters.

Stigavši u Minsk, Kiril je rekao novinarima da se nada da će Pravoslavna crkva smognuti snage da savlada poteškoće i ostane jedinstvena.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 21:31)
anonymous [neregistrovani]

Теолог

У овим коментарима се види суштинско непознавање поретка у православној Цркви. Питање аутокефалије није уопште повезано са националним идентитетом нити са двадесет првим веком. Ево једног примера: у Африци има много православаца међу разним црначким народима и ви су у оквиру Алекандријске патријаршије на чијем је челу Грк и тамо никоме не пада напамет да стварају националне цркве. Црква је пре свега Христова и када се то изгуби из вида све постаје омашај! Или,Друго поређење добијања аутокефалије СПЦ и питање у Украјини нису исте јер не постоје паралеле ни историјске нити канонске. И још нешто: да ли вам је симптоматично што се данас инсистира да сваки народ у православљу има своју аутокефалну ''јединицу'' а да никоме на Западу не падне на памет да дели истим принципом римокатоличку Цркву?!

(subota, 13. okt 2018, 21:05)
anonymous [neregistrovani]

autokefalnost

mi srbi se ponosimo time što je još sveti sava dobio autokefalnost naše crkve a danas ne odobravamo drugima koji žele to isto

(subota, 13. okt 2018, 20:39)
Милан [neregistrovani]

Опомена

А зашто ћути српска православна црква ово је аларм и за све православне цркве

(subota, 13. okt 2018, 19:35)
anonymous [neregistrovani]

Цариград се продао

Време је да Москва постане Трећи Рим!

(subota, 13. okt 2018, 18:12)
anonymous [neregistrovani]

okupacija

Okupirali im drzavu pa bi I crkvu.

(subota, 13. okt 2018, 18:06)
Петрија [neregistrovani]

Нема аутокефалности без сагласности РПЦ

У православљу важи принцип: “Како примисте, тако има и да предате”. Нико нема право да крши каноне и предање Св. Отаца, па ни Констатантинопољски Патријарх, који делује као Тројански коњ у рукама Запада којим се напада цео православни свет. Нема аутокефалности док се не саглади Црква мајка у чијем се саставу конкретни њен део налази. Ако би се ово дозволило, ми бисмо били следећи на реду, да нас раздробе путем давања аутокефалности деловима СПЦ, у Македонији, Црној Гори, Косово и Метохија, Војводина..., све до потпуног цепања и уситњавања Српске православне Цркве и разбијања српства.

(subota, 13. okt 2018, 17:39)
истинољубац [neregistrovani]

Политика нека напусти цркву ...

када се црква мешала у политику у средњем веку па све до 20. века онда се против цркве устајало и борило а данас у 21. веку када би требале да црква и држава буду одвојене једна од друге па и у доношењу верских одлука сада се политика меша.... Наша православна браћа у Украјини имају право на своју самосталност јер не живимо више у времену у којем само јачи влада, него у времену у којем би начелно требао превладати разум, слобода једног народа на исповедање вере итд.

(subota, 13. okt 2018, 17:01)
Петрија [neregistrovani]

Зар не?

Цариградска или Константинопољска патријаршија је адекватнији назив у постојећим околностима у којим се Патријарх Вартоломеј жели наметнути као неки “православни папа”.