Sabah: Mučenje i ubistvo Kašogija snimljeni na njegovom satu

Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija otkrila je snimke putem njegovog "Epl" sata – koji navodno ukazuju na to da je mučen, a potom ubijen, javlja turski list "Sabah".

Kako prenosi Rojters, ovaj izveštaj provladinog lista, koji nije odmah mogao da bude potvrđen, objavljen je nakon što je delegacija iz Saudijske Arabije stigla u Tursku radi formiranja "zajedničke radne grupe" koja bi istražila nestanak Kašogija.

"Trenuci u kojima je Kašogi ispitivan, mučen i ubijen zabeleženi su i sačuvani u memoriji njegovog 'Epl' sata", navodi se u izveštaju turskog lista i dodaje da je sat bio povezan sa njegovim "Ajfonom" koji je ostao kod njegove verenice Hatidže Džengiz nakon što je otišao u zgradu konzulata.

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za venčanje sa turskom verenicom Džengiz.

Prethodno su dvoje turskih zvaničnika za Rojters rekli da je Kašogi nosio crni "Eplov" sat kada je ušao u konzulat, a da je taj sat bio povezan sa njegovim mobilnim telefonom koji je ostavio napolju. Njegova verenica je te navode potvrdila.

Ipak, kako se navodi, nije jasno da li su podaci sa njegovog sata mogli da budu presnimljeni i na njegov telefon koji se nalazio napolju, ni kako su istražitelji mogli da ih izvuku bez posedovanja njegovog sata.

List Sabah je, pozivajući se na "pouzdane izvore iz obaveštajnog odseka", naveo da se veruje da je Kašogi pokrenuo opciju za snimanje na telefonu pre nego što je otišao u konzulat.

Takođe se u izveštaju navodi da su agenti saudijske obaveštajne službe, pošto je umro, otkrili da njegov telefon snima i da su iskoristili njegov otisak prsta da ga otključaju i obrišu neke podatke, ali ne sve, te da su kasnije otkriveni preostali neobrisani snimci.

Turski zvaničnici strahuju da je Kašogi, dopisnik Vašington posta, poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali još nisu pružili dokaze za te tvrdnje.

S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane. Tvrde da je Kašogi ušao u konzulat i ubrzo ga napustio. Međutim, turski zvaničnici i njegova verenica koja ga je čekala ispred, kažu da on nije izašao iz zgrade.

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zatražio je istinu o nestanku Kašogija, u strahu da će se takvi nestanci događati sve češće da će postati normalni.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво