Rijad odbacio optužbe o Kašogiju, Tramp najavio razgovor

Saudijska Arabija odbacila je optužbe o ubistvu nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija, izjavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje, a američki predsednik Donald Tramp najavio je razgovor sa saudijskim kraljem Salmanom o ovoj temi.

Kašogi koji je poznat kao kritičar Saudijske vlade, vodi se kao nestao više od nedelju dana nakon što je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski zvaničnici strahuju da je dopisnik "Vašington posta" ubijen u konzulatu, ali nisu pružili dokaze za te tvrdnje.

S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane.

Saudijski ministar je kazao da su optužbe o naredbama za ubistvo Kašogija "laži" usmerene protiv vlade Saudijske Arabije, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj zvanične novinske agencije Saudijske Arabije.

Kako prenosi AP, američki predsednik ovu situaciju je okarakterisao kao "ozbiljnu" i obećao da će njegova vlada otkriti šta se dogodilo Kašogiju.

Američki zvaničnici navode da zahtevaju odgovor od saudijske vlade, kao i da ne prihvataju još uvek zaključke turske vlade.

Kašogi je ušao u saudijski konzulat 2. oktobra kako bi dobio dokumenta za venčanje.

Saudijski zvaničnici su naveli da je on ubrzo nakon toga napustio konzulat, međutim, turski zvaničnici i njegova verenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 11:50)
anonymous [neregistrovani]

Оптужбе

Овде је бар лако, амбасада сигурно има камере које покривају све улазе тј излазе и снимају, нека покажу како излази и одлази и решен проблем. Вероватно не могу па сада преговарају са својим спонзором колико кошта заташкивање.