Rim protiv novih sankcija Moskvi

Italija se protivi nameri EU da uvede sankcije zemljama koje vrše sajber napade, piše u poverljivom dokumentu u koji je "Rojters" imao uvid, navodeći da bi takav potez Italiju mogao da udalji od saveznika u EU.

Diplomate EU tvrde da je cilj plana Brisela da se ojačaju odbrana i odvraćanje od sajber napada, naročito iz Rusije, koju su u poslednjih nekoliko meseci mnogi optuživali za mešanje u izbore u mnogim zapadnim zemljama, kao i za ugrožavanje bezbednosti elektronskim sredstvima.

Međutim, Italija se protivi ideji o novom kaznenom režimu, koju podržavaju mnoge države EU i zalaže se za ublažavanje sankcija prema Rusiji, kojoj su uvedene brojne ekonomske sankcije od izbijanja ukrajinske krize 2014. godine.

Dokument pokazuje da su uvođenje sankcija podržale Velika Britanija, Francuska, Estonija, Holandija, Rumunija, Slovačka, Letonija, Litvanija i Poljska, dok Belgija, Finska i Švedska podržavaju "postepeni odgovor" na buduće napade, koji bi podrazumevao brojne mere pre uvođenja sankcija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 13:13)
djordje -slavonac [neregistrovani]

Nastradace neduzni...

Italija je svesna kud ce to odvesti EU i zato se protivi novim sankcijama. Te sankcije koje se non-stop dodaju Rusiji na stare, stvaraju sve vecu netrpeljivost i na kraju ce doci do sukoba.