Branson napustio Tursku, leti u Nemačku

Avion sa američkim sveštenikom Endru Bransonom napustio je Tursku, par sati nakon što ga je sud u Turskoj oslobodio.

Kako je rekao njegov advokat, Endru Branson je odleteo za Nemačku gde će provesti dva dana, nakon čega će otputovati u SAD, prenosi Rojters.

Branson je oslobođen nakon što ga je sud osudio na tri godine i mesec dana zatvora zbog bavljenja terorizmom, ali da neće služiti zatvorsku kaznu, prenosi Rojters.

Branson, čije je hapšenje izazvalo diplomatski spor između Turske i SAD i koji je živeo više od 20 godina u Turskoj uhapšen je pre dve godine, a od jula se nalazio u kućnom pritvoru.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je uveo sankcije Turskoj kako bi "obezbedio slobodu Bransonu", navodi agencija, na svom Tviteru je napisao da je sveštenik oslobođen i da će uskoro biti kod kuće.

"Moje misli i molitve su sa pastorom Bransonom i nadamo se da ćemo ga uskoro bezbedno vratiti kući", napisao je Tramp na Tviteru, preneo je Rojters.

Branson je bio obučen u crno odelo, belu košulju i crvenu kravatu tokom suđenja, na kome se izjasnio da je nevin.

Nakon izricanja presude njegovi advokati su rekli da će napustiti Tursku, a američka vojska da će ga vojnim avionom prebaciti u SAD.

Brenson je nakon napuštanja sudnice u pratnji nekoliko vozila otišao u svoj dom u turskoj provinciji Izmir, izvestio je ranije Rojtersov reporter.

Sud u Turskoj ranije danas osudio je Bransona na tri godine, ali i naveo da on neće dalje služiti kaznu, jer je u pritvoru bio od oktobra 2016. godine, navodi agencija.

Odluka suda da ukine kućni pritvor američkom svešteniku, čiji se slučaj našao u središtu diplomatskog spora između Ankare i Vašingtona, znači da Branson može da napusti Tursku i da se vrati u SAD.

Tužilac u Turskoj zatražio je prethodno, na četvrtom ročištu u ovom slučaju, da američki sveštenik bude oslobođen iz kućnog pritvora dok čeka na ishod svog suđenja, ali je ipak preporučio i da bude osuđen na osnovu optužbi u vezi sa terorizmom, prenosi AP.

Protiv Bransona (50) su podignute optužnice u vezi sa terorizmom i špijunažom, što je on snažno odbacio rekavši na sudu da je nevin.

SAD u više navrata su pozivale na njegovo oslobađanje.

Branson je bio osumnjičen za veze sa kurdskim ekstremistima i pristalicama imama Fetulaha Gulena koga Turska optužuje za organizovanje pokušaja puča.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво