Vašington post: Saudijska Arabija planirala da pritvori Kašogija

Američki obaveštajci došli do saznanja da je Saudijska Arabija planirala da zadrži u pritvoru istaknutog novinara i kritičara Džamala Kašogija, koji je nestao pre nedelju dana, piše "Vašington post".

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike upoznate sa radom obaveštajne službe, list navodi da je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman izdao naređenje za operaciju da se Kašogi namami iz njegove kuće u Virdžiniji u Saudijsku Arabiju i onda zadrži u pritvoru.

Odbor za spoljne poslove u američkom Senatu Bob Korker rekao je da je pregledao podatke američkih obaveštajaca, nagovestivši da je Kašogi ubijen 2. oktobra, kada je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Turskoj, prenosi AP.

Turske vlasti ranije su optužile elitni saudijski "tim za ubistvo" za ubistvo Kašogija, dok je saudijska vlada negirala te optužbe.

Turski mediji su objavili fotografije navodnog 15-članog saudijskog "tima za ubistvo" i video-snimak o sumnjivom kretanju u saudijskom konzulatu u Istanbulu nakon nestanka saudijskog novinara.

Kašogi (59) je nestao pre nedelju dana, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom verenicom.

Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata, dok saudijski zvaničnici navode da je napustio zgradu nepovređen, ali nisu pružili dokaze da je on ikada izašao iz zgrade.

Saudijska Arabija nije regovala na objavljivanje slika objavljenih na turskim televizijama i širom sveta, iako one ne pružaju definitivan dokaz o Kašogijevoj sudbini, preneo je AP.

Tramp i Erdogan pojačavaju pritisak na Rijad

U međuvremenu, američki i turski predsednici Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan pojačali su pritisak na Saudijsku Arabiju da pruži informacije o tome šta se dogodilo sa nestalim Kašogijem.

Tramp je poručio da je odlučan da otkrije istinu u vezi sa ovim slučajem.

Slučaj nestanka saudijskog novinara, Tramp je nazvao "veoma ozbiljnom situacijom", a tim povodom je razgovarao sa saudijskim zvaničnicima "na najvišem nivou".

Američki predsednik, međutim, nije otkrio sa kim je tačno razgovarao.

"Ne smemo dozvoliti da se takve stvari dešavaju novinarima, nikome. Sve zahtevamo. Želimo da znamo šta se tamo dešava", rekao je juče Tramp.

Naveo je da bi želeo da u Belu kuću pozove Kašogijevu verenicu, prenosi Rojters.

Turski predsednik je rekao novinarima, koji su sa njim leteli iz Mađarske da javnost ne sme da ostane nema.

Istakao je da sumnja u tvrdnje Saudijske Arabije da je Kašogi 2. oktobra napustio konzulat nepovređen, a potom nestao, prenosi AP.

"Ako bi ptica poletela, ako bi se pojavio komarac, ovi sistemi bi ih uhvatili i (verujem) da bi oni imali najnaprednije sisteme", rekao je Erdogan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво