Britanska kompanija skladištila delove ljudskih tela

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) raskinula je ugovor s kompanijom za uklanjanje bolničkog otpada zato što je u svojim objektima skladištila stotine tona takvog otpada, uključujući delove ljudskih tela, umesto da ih adekvatno ukloni, saopštio je britanski ministar zdravlja Stiven Berkli.

Reč je o Službi za okruženje institucija zdravstvene nege (Healthcare Environment Services – HES), protiv koje je Agencija za prirodnu sredinu prošle nedelje pokrenula krivičnu istragu zbog "prekomernog otpada" i kršenja dozvola na pet lokacija, prenosi Indipendent.

Među tim lokacijama je i jedna u Normantonu, u Zapadnom Jorkširu, gde je u septembru pronađeno 350 tona medicinskog otpada – pet puta više nego što je dozvoljeno.

Stiven Berkli je, u obraćanju parlamentu, rekao da Nacionalna zdravstvena služba (NHS) nastavlja da normalno funkcioniše i da postoje planovi za slučaj ovakvih situacija.

"Apsolutno nema opasnosti po zdravlje pacijenata ili širu javnost", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, vlada je prvi put obaveštena o ovom slučaju krajem jula.

"Iako je otpad bezbedno skladišten, nije bio prerađivan niti uklanjan u adekvatnim regulatornim vremenskim rokovima. Ipak, ni u jednom trenutku nije bilo uticaja na javno zdravlje niti na rad NHS-a", rekao je Berkli.

Dodaje da je kompaniji HES dat rok od 48 sati da dostavi dokaze da je radila u skladu sa zakonskim i ugovornim parametrima, što ona nije učinila.

"Nakon što je ovaj problem izašao na svetlost dana, NHS je dala kompaniji HES rok od 48 sati da pruži dokaze da je radila u skladu sa zakonskim i ugovornim parametrima, ali HES dokaze nije dostavila, nakon čega je 7. oktobra raskinut ugovor s tom firmom", pojasnio je Berkli.

HES je, pak, za svoju nesposobnost da se reši otpada okrivila "zastarelu infrastrukturu" i ekološku politiku.

Ta kompanija tvrdi da je klinički otpad adekvatno čuvala – pri čemu je, navodi, anatomski otpad držala u rashladnim jedinicama i ukazuje na problem smanjenja kapaciteta za spaljivanje otpada na visokim temperaturama u Britaniji u proteklih nekoliko godina.

Zbog otkazivanja ugovora, HES upozorava da će se problem uklanjanja otpada iz britanskih bolnica dodatno pogoršati jer "količina otpada koji proizvodi NHS, a koji treba spaliti, daleko prevazilazi ukupne kapacitete za spaljivanje u zemlji".

Laburistički poslanik Džonatan Ešvort je rekao da je to "strašan skandal", navodeći da je reč o "350 tona otpada, uključujući delove ljudskih tela, amputirane udove i zarazne tečnosti" koje je kompanija gomilala u svojim skladištima.

Ministar Barkli je, međutim, ukazao da je samo 1,1 odsto uskladištenog bolničkog otpada "anatomskog porekla", zaključivši da bi to bile gotovo četiri tone ukoliko je tačan podatak o 350 tona koji je iznela opozicija.

broj komentara 0 pošalji komentar