Zaharova: NATO je Gorbačovu obećao da se neće širiti na istok

Postoji dokaz da je NATO obećao predsedniku Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu da se neće širiti ka istoku, iako generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg tvrdi suprotno, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nema pisanih garancija i ništa nije potpisano, ali se 'džentlmenski sporazum' jeste dogodio. Druga je stvar što su svi to zaboravili i ne žele da se toga sećaju, ali se to jeste dogodilo", istakla je Zaharova, prenosi Tas.

Dokazi se, navela je portparolka ruskog Ministarstva, nalaze među arhiviranim materijalom sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti u SAD.

"Na sastanku u februaru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uručio je Stoltenbergu niz izvoda iz tih dokumenata. Mislim da je od februara Stoltenberg imao dovoljno vremena da to pročita", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, neke zapadne zemlje se pretvaraju da takva obećanja nikada nisu data.

"Nažalost, takav stav čak još više snižava nivo poverenja u njih i pokazuje istinsku vrednost drugih obećanja koja su dali i trenutno daju nama ili nekom drugom", zaključila je Zaharova.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 11. okt 2018, 11:26)
Mica Bor [neregistrovani]

Budjenje

Produzena ruka SAD je bolji i adekvatnuji naziv za NATO.Najnovije clanice tog saveza se i ne doticu Atlantika.Vecina ih je bila clanica suparnickog bloka.Na njih se racuna samo kao na tampon zonu, odnosno kao na "topovsko meso", u slucaju da se Rusija probudi.Gorbacov je puno toga loseg uradio, sadeci tikve s'djavolom .

(četvrtak, 11. okt 2018, 11:09)
anonymous [neregistrovani]

Gorby

Taj nadimak su mu dali Ameri zbog njegove popularnosti u Americia popularan je bio zbog prihvatanja svih dogovora i obecanja Reganu sto je ukljucivalo, raspad SSSR-a i Varsavskog pakta.Americki kreatori su sili za njega i najbolja odela, kravate itd. a primio je neki kazu 60 miliona dolara sto je bilo malo za tako nesto.Posle Regana Bush st. je sve sproveo u delo ukljucujuci i rusenje berlinskog zida.Gorbacov se povukao u svoju vilu na Krimu ako se ne varam i gricka visoku penziju uz milione koje je dobio.

(četvrtak, 11. okt 2018, 11:08)
milan [neregistrovani]

Širenje na istok

Od malih džepnih državica NATO je od nekadašnjih
prijatelja Rusije stvorio neprijatelje Rusije, koje se
sada naoružavaju savremenim oružjem i postaju
legalna meta ruskog futurističkog oružja. Možda čak
i atomskog ako bi se sukobi izrodilu u tom smeru,
što bi za te male državice znaćilo izbris sa ovog
planeta.

Ako ne bi bilo glupo, bilo bi smešno.

(četvrtak, 11. okt 2018, 11:08)
anonymous [neregistrovani]

Dzentlmenski dogovor

Usmeni dogovor kod njih vazi samo do trenutka kada to njima odgovara.Onog momenta kada pridrzavanje bilo usmenog ili pismenog dogovora opcinje da smeta njihovoj hegemoniji pocinje i razlicito tumacenje dogovorenog ili napisanog sve do primene brutalne sili tamo gde procene da je to moguce izvesti bez vecih posledica po njihove interese.Ni rec ni ugovor kod anglosaksonaca nemaju znacaj, samo licni interes i sve su spremni da pogaze zaradi toga.Interes je jedina svetinja.

(četvrtak, 11. okt 2018, 10:37)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Gorbacov je bio njihov covek.

(četvrtak, 11. okt 2018, 08:29)
Богдан [neregistrovani]

Обећање

Апсолутно је несхватљиво да било ко ко није у NATO, Русија поготово, може да се поузда у обећање тог савеза. Просто не могу да поверујем да је Горбачов, као председник СССР, могао да буде тако наиван да верује у обећање да се NATO неће ширити на исток. Велика је загонетка шта је била основа таквог веровања.

(četvrtak, 11. okt 2018, 07:03)
anonymous [neregistrovani]

Eee Radomire

Na zapadu vazi usmeni dogovor i to po zakonu. Teska muka praviti se lud u takvom slucaju, jer dokaz su samo zivi ljudi...a sa zapadom ni potpis nevredi.
Sta dalje reci?

(četvrtak, 11. okt 2018, 06:05)
Петрија [neregistrovani]

!!!

Тако су усмено обећали и да јединице РОСУ никад неће ступити на Север АП Косово и Метохија. Сад се праве да тог обећања није било.

(četvrtak, 11. okt 2018, 00:21)
gaćeša milovan [neregistrovani]

Zaharova: "Нажалост, такав став чак још више снижава ниво поверења у њих"

Mi u Srbiji odavno smo shvatili da im se ne moze vise verovati. Sad glumimo kao i oni.

(četvrtak, 11. okt 2018, 00:14)
anonymous [neregistrovani]

Част, реч и западна доктрина

Колико вреди писмено на Западу, видите по бриселском споразуму: 2000 дана без формирање Заједнице Српских Општина. Под нормалним условима свака држава би прогласила са правом спразум неважећим. Али ми не живими нити у нормалним условима нити под међународним (мирновним) правом, већ под ратним правом велесила, које су окупирале овај простор.