Uragan "Majkl" pogodio Floridu, moguća tornada

Zvaničnici u Južnoj Karolini kažu da ih više brinu tornada nego poplave koje će, kako meteorolozi upozoravaju, doneti uragan "Majkl", koji je pogodio Floridu.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su tornada moguća širom severozapadne Floride, jugoistočne Džordžije i Južne Karoline do četvrtka ujutro, kada uragan "Majkl" bude pogodio te oblasti, prenosi AP.

Komandant službe za upravljanje vanrednim situacijama u okrugu Bofort Nil Beksli rekao je da bi tornada, koja će doneti uragan, mogla da se brzo formiraju kako uragan bude slabio.

Inače, Južnu Karolinu je 2004. pogodilo 47 tornada za dva dana kada je tropska oluja "Frensis" krenula ka severu sa severozapadnog dela Floride, podseća američka agencija.

Pored tornada, meteorolozi prognoziraju i poplave usled obilnih kiša, kao i udare vetrova koji bi mogli da ruše drveće i dalekovode.

Inače, uragan "Majkl" pogodio je oblast u blizini grada Meksiko Bič u saveznoj američkoj državi Floridi jačinom uragana četvrte kategorije, saopštio je Nacionalni centar za uragane.  

Uragan je izazvao smrtonosne olujne talase donoseći sa sobom vetrove jačine 250 kilometara na čas, prenosi AP. 

Snažni vetrovi uragana srušili su i pojedine objekte u mestu Panama siti bič. 

Prethodno je uragan "Majkl" prerastao u uragan kategorije četiri pre nego što je pogodio Floridu, dok je 500.000 ljudi savetovano da se evakuiše. 

"Vreme za evakuaciju duž obale je prošlo", napisao je ranije danas na Tviter nalogu guverner Floride Rik Skot i dodao "ako odlučite da ostanete u zoni evakuacije morate odmah da tražite sklonište".

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u celoj Floridi, preneo je Rojters.

broj komentara 0 pošalji komentar