Kašogi ubijen po nalogu saudijskog vođstva?

Vrhovni turski bezbednosni zvaničnici došli su do zaključka da je pisac i novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu po naređenju najvišeg nivoa kraljevskog veća, rekao je jedan neimenovani visoki zvaničnik, prenosi "Njujork tajms".

Isti zvaničnik navodi da je Kašogi ubijen u roku od dva sata od dolaska u konzulat i da su to učinili saudijski agenti koji su njegovo telo potom raskomadali testerom. 

Privatna turska televizijska stanica Njuz čenel 24 objavila je snimak nestalog pisca i novinara Džamala Kašogija kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i crni kombi koji nešto kasnije odlazi ka kući konzula.

TV stanica, bliska turskom predsedniku, sugeriše da je Kašogi bio u crnom kombiju "mercedes vito", prenela je agencija AP.

Kombi je vozio neka dva kilometra do kuće konzula i potom je ušao u garažu.

Turski mediji su objavili i fotografije navodnog 15-članog saudijskog "tima za ubistvo" i video o sumnjivom kretanju u saudijskom konzulatu u Istanbulu nakon nestanka Kašogija.

Saudijska Arabija nije reagovala na objavljivanje fotografija – iako one ne pružaju definitivan dokaz o Kašogijevoj sudbini – koje su objavljene na turskim televizijama i širom sveta, preneo je AP.

Turski zvaničnici tvrde da je Kašogi ubijen u konzulatu prošle sedmice, što Saudijska Arabija negira navodeći da su te optužbe "neosnovane".

Kašogi (59) je nestao pre nedelju dana, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom verenicom.

Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata, dok saudijski zvaničnici navode da je napustio zgradu nepovređen, ali nisu pružili dokaze da je on ikada izašao iz zgrade.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво