Kašogi ubijen po nalogu saudijskog vođstva?

Vrhovni turski bezbednosni zvaničnici došli su do zaključka da je pisac i novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu po naređenju najvišeg nivoa kraljevskog veća, rekao je jedan neimenovani visoki zvaničnik, prenosi "Njujork tajms".

Isti zvaničnik navodi da je Kašogi ubijen u roku od dva sata od dolaska u konzulat i da su to učinili saudijski agenti koji su njegovo telo potom raskomadali testerom. 

Privatna turska televizijska stanica Njuz čenel 24 objavila je snimak nestalog pisca i novinara Džamala Kašogija kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i crni kombi koji nešto kasnije odlazi ka kući konzula.

TV stanica, bliska turskom predsedniku, sugeriše da je Kašogi bio u crnom kombiju "mercedes vito", prenela je agencija AP.

Kombi je vozio neka dva kilometra do kuće konzula i potom je ušao u garažu.

Turski mediji su objavili i fotografije navodnog 15-članog saudijskog "tima za ubistvo" i video o sumnjivom kretanju u saudijskom konzulatu u Istanbulu nakon nestanka Kašogija.

Saudijska Arabija nije reagovala na objavljivanje fotografija – iako one ne pružaju definitivan dokaz o Kašogijevoj sudbini – koje su objavljene na turskim televizijama i širom sveta, preneo je AP.

Turski zvaničnici tvrde da je Kašogi ubijen u konzulatu prošle sedmice, što Saudijska Arabija negira navodeći da su te optužbe "neosnovane".

Kašogi (59) je nestao pre nedelju dana, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za sklapanje braka sa turskom verenicom.

Turski zvaničnici strahuju da je on ubijen u kompleksu konzulata, dok saudijski zvaničnici navode da je napustio zgradu nepovređen, ali nisu pružili dokaze da je on ikada izašao iz zgrade.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 10. okt 2018, 13:24)
anonymous [neregistrovani]

Тиха вода брег рони.

Саудијци су бахати као и њихови спонзори Американци. Срећом то неће још дуго трајати. Њихово време полако али сигурно пролази.

(sreda, 10. okt 2018, 11:41)
anonymous [neregistrovani]

Амбасада

Није много битно, Саудијска Арабија је под заштитом и сме да ради шта хоће. Да је у питању рецимо руска амбасада, већ би били приказани снимци са сателита, камера, авакса ... све што може да их оптужи.