Erdogan traži dokaze da je saudijski novinar živ napustio konzulat

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Rijad da pruži dokaze da je saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je nestao prošle nedelje, živ napustio konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će vlasti te zemlje pretražiti konzulat, ali nije preciziralo kada.

Saudijske vlasti su obavestile Ankaru da su "otvorene za saradnju" i da će dozvoliti da zgrada konzulata bude pretražena, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti, prenela je agencija Rojters.

On je prošle nedelje došao u konzulat da podigne neka dokumenta, i saudijski zvaničnici tvrde da je brzo napustio zgradu. Međutim, njegova verenica, koja ga je čekala ispred, rekla je da nikada nije izašao iz nje.

Turski izvori smatraju da je Kašogi ubijen u konzulatu.

"Moramo da dobijemo rezultate istrage što je pre moguće", rekao je Erdogan novinarima u Budimpešti, gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

Američki predsednik Donald Tramp takođe je izrazio zabrinutost zbog nestanka saudijskog novinara.

"Zabrinut sam. Ne volim da slušam o tome... Trenutno niko ne kaže ništa o tome, ali kruže neke ružne priče. Ne volim to", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

broj komentara 0 pošalji komentar