Berlin demantuje planove za vraćanje migranata u Italiju

Nemačka negirala pisanje italijanskog lista "Republika" koji je izvestio da Nemci planiraju da pošalju avione sa migrantima nazad u Italiju, a nakon što je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini zapretio da će Italija u tom slučaju zatvoriti sve aerodrome u nameri da to onemogući.

"Nema planova za transportovanje avionima u Italiju u narednim danima", poručio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke putem mejla, prenosi Rojters.

Kako je britanska agencija prethodno izvestila, Salvini je poručio da će Italija zatvoriti svoje aerodrome za avione koji bez dozvole dovoze migrante iz Nemačke, zaoštravajući time spor između partnera EU o podeli odgovornosti za tražioce azila.

Italijanski dnevnik Republika preneo je ranije danas da je nemačka agencija za izbeglice poslala "desetine pisama" migrantima savetujući im da se vrate u Italiju, možda čarter letovima, a prvi takav transfer je, kako su naveli, planiran za 9. oktobar.

"Ako neki u Berlinu ili Briselu misle da u Italiju istovare desetine migranata neodobrenim čarter letovima, trebalo bi da znaju da nema i neće biti raspoloživog aerodroma", zapretio je Salvini.

Italijanski ministar je najavio da će vlasti njegove zemlje "zatvoriti i aerodrome kao što su zatvorile luke".

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pozvao je kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Đuzepea Kontea da intervenišu i okončaju ovu napetu situaciju.

"O sporazumu se pregovaralo i sledi se princip kao sa Grčkom. Mi vraćamo izbeglice u Italiju, ali moramo primiti isti broj migranata spasenih u moru", rekao je Zehofer nemačkom listu Velt am zontag.

Međutim, kako je istakao, Salvini sada odjednom kaže da će potpisati sporazum samo ako Nemačka podrži stav Italije o azilu u EU.

"Šefovi vlada moraju da deluju kako bi se ovo rešilo", zaključio je Zehofer.

Šta traži italijanski premijer? 

Italija i Nemačka rade na dogovoru prema kojem bi Nemačka slala nazad u Italiju migrante koji su u toj zemlji već podneli zahtev za azil, ali taj sporazum još nije potpisan, napominje britanska agencija.

Zehofer je prošlog meseca izjavio da je sporazum sa Italijom postignut i da očekuje da će uskoro biti potpisan, ali je Salvini dan kasnije to negirao, tražeći od Nemačke dodatne ustupke.

Italijanski ministar je tada rekao da je od Nemačke dobio uveravanja da će za svakog migranta koji bude vraćen u Italiju nemačke vlasti primiti jednog tražioca azila iz Italije, ali Salvini traži ustupke u još dva slučaja.

Reč je o reviziji Dablinskog sporazuma EU o obradi zahteva za azil i o pomorskoj misiji EU "Sofija" koja patrolira Sredozemnim morem.

Italija, naime, traži izmenu Dablinskog sporazuma kako bi se uspostavila automatska raspodela tražilaca azila širom EU, umesto da se od migranta zahteva da ostanu u zemlji u koju su prvo ušli na tlu Unije, kao što je sada slučaj.

Takođe, italijanski premijer traži da se promeni mandat misije "Sofija", prema kojem svi migranti koji budu spaseni u Sredozemnom moru moraju da budu odvedeni u Italiju.

broj komentara 0 pošalji komentar