Predsednik Interpola podneo ostavku – pod istragom u Kini

Meng Hongvej, predsednik Interpola čiji je nestanak prijavila supruga pre desetak dana, a koji je u Kini pod istragom zbog kršenja zakona, podneo je ostavku, javlja "Rojters".

U saopštenju Međunarodne policijske organizacije, se navodi da je Generalni sekretarijat Interpola u Lionu primio ostavku Menga Hongveja, koja odmah stupa na snagu.

"Viši potpredsednik u izvršnom komitetu Interpola, Kim Džong Jang iz Južne Koreje preuzeće dužnost vršilac dužnosti predsednika", navodi se u saopštenju međunarodne policijske organizacije na Tviteru.

Interpol će izabrati novog predsednika u novembru na sednici u Dubaiju, javlja Rojters.  

Disciplinarni organ kineske vladajuće Komunističke partije saopštio je ranije danas da je predsednik Interpola Meng Hongvei pod istragom zbog sumnje da je kršio zakon, a reč je, inače, o visokom kineskom zvaničniku, čiji je nestanak prijavila njegova supruga pre desetak dana.

Meng Hongvei, koji je zamenik kineskog ministra za javnu bezbednost, "osumnjičen je za kršenje zakona i trenutno je pod nadzorom i istragom" novog kineskog tela za borbu protiv korupcije, Nacionalne nadzorne komisije, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

To saopštenje je služba kineske Komunističke partija nadležna za korupciju i političku nelojanost objavila večeras na svom sajtu.

Istovremeno, supruga nestalog predsednika Interpola, Grejs Meng, prijavila je ranije nestanak Hongveija, a danas je izjavila da joj je suprug pre nego što je nestao tokom putovanja u Kinu poslao fotografiju noža.

U prvoj izjavi za javnost o misteriji u vezi s nestankom Menga Hongveija, njegova supruga je novinarima u Lionu danas rekla da veruje da je on, šaljući joj fotografiju noža, pokušao da joj kaže da je u opasnosti, preneo je AP.

Grejs Meng je rekla da nije bila u kontaktu sa njim otkako joj je poruku poslao 25. septembra.

Interpol, čije je sedište u Lionu, i zvanično je juče zatražio od Kine informacije o predsedniku te organizacije Mengu Honveiju, koji je nestao pošto je došao u posetu svojoj domovini Kini.

U saopštenju Interpola se navodi da su iskorišćeni kanali za sprovođenje zahteva kako bi se taj zahtev o statusu Menga Hongveija uputio Kini.

Kina se, sve do sada, nije oglašavala s tim u vezi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. okt 2018, 11:44)
Воронцов [neregistrovani]

Занимљиво

Занимљиво да се такве личности нађу на таквим одговорним положајима.