Otvorena birališta u Brazilu, glasali glavni kandidati

U Brazilu se održavaju opšti izbori, a obeleženi su gnevom birača zbog višegodišnjih političkih i ekonomskih previranja.

Na birališta su već izašla dva vodeća kandidata za predsednika zemlje.

Krajnje desničarski kongresmen Žair Bolsonaru, koji u anketama prednjači po popularnosti, glasao je u Rio de Žaneiru, a novinarima je rekao da veruje da će osvojiti više od 50 odsto glasova te da neće biti potrebe za drugim krugom, predviđenim za 28. oktobar, prenosi AP.

Njegov glavni protivkandidat, gradonačelnik Sao Paula Fernando Hadad, glasao je u svom gradu.

Brazilci iz okolnih zgrada udarali su u šerpe i lonce pokazujući svoje neodobravanje dok je Hadad davao izjavu posle glasanja, a istovremeno su njegove pristalice uzvikivale da će on biti novi predsednik, pa se od zaglušujuće buke njegove reči nisu ni čule.

Hadad je, inače, kandidat Radničke partije, čiji su kandidati pobedili na poslednja četiri izbora za predsednika.

Bolsonaru, prema rezultatima najnovije ankete, uživa naklonost 36 odsto birača, dok Hadada podržava 14 odsto Brazilaca.

Ukoliko na današnjim izborima nijedan od kandidata ne osvoji većinu glasova, odlučujući krug biće održan za tri nedelje.

Birališta će biti zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.

U Brazilu se održavaju opšti izbori – predsednički, parlamentarni i izbori za guvernere, a pravo glasa na izborima koji će odrediti politički i socijalno-ekonomski kurs najveće južnoameričke države i privrede u naredne četiri godine ima 147 miliona birača.

Brazilci biraju predsednika i potpredsednika zemlje, guvernere svih 26 saveznih država i federalnih okruga, poslanike regionalnih parlamenata, dve trećine gornjeg doma Nacionalnog kongresa i poslanike donjeg doma parlamenta.

U zemlji koja ima 210 miliona stanovnika, pravo glasa imaju građani stariji od 16 godina, a glasanje je obavezno za birače uzrasta od 18 do 69 godina.

Inauguracija novog šefa države predviđena je za 1. januar 2019. godine.

Za mesto predsednika države nadmeće se 13 kandidata.

Analitičari ocenjuju da su ovo najneizvesniji izbori u čitavoj istoriji Brazila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво