Italija zatvara aerodrome za avione sa migrantima

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je da će Italija zatvoriti svoje aerodrome za avione koji bez dozvole dovoze migrante iz Nemačke.

Italijanski dnevnik Republika piše da je nemačka agencija za izbeglice poslala "desetine pisama" migrantima savetujući im da se vrate u Italiju, možda čarter letovima, a prvi takav transfer je, kako se navodi, planiran za 9. oktobar.

"Ako neko, u Berlinu ili Briselu, misli da u Italiju istovare desetine migranata nedozvoljenim čarter letovima, trebalo bi da znaju da nema i neće biti raspoloživog aerodroma", saopštio je Salvini, prenosi Rojters.

Italijanski ministar je najavio da će vlasti njegove zemlje "zatvoriti i aerodrome kao što su zatvorile luke".

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pozvao je kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Đuzepea Kontea da intervenišu i okončaju ovu napetu situaciju.

"O sporazumu se pregovaralo i sledi se isti princip kao sa Grčkom. Mi vraćamo izbeglice u Italiju, ali moramo primiti isti broj migranata spasenih u moru", rekao je Zehofer nemačkom listu "Velt am zontag".

Međutim, ističe nemački ministar, Salvini sada ođednom kaže da će potpisati sporazum samo ako Nemačka podrži stav Italije o azilu u EU.

"Šefovi vlada moraju da deluju kako bi se ovo rešilo", zaključio je Zehofer.

Italija i Nemačka rade na dogovoru prema kojem bi Nemačka slala nazad u Italiju migrante koji su u toj zemlji već podneli zahtev za azil, ali taj sporazum još nije potpisan, napominje britanska agencija.

Zehofer je prošlog meseca izjavio da je sporazum sa Italijom postignut i da očekuje da će uskoro biti potpisan, ali je Salvini dan kasnije to negirao, tražeći od Nemačke dodatne ustupke.

Italijanski ministar je tada rekao da je od Nemačke dobio uveravanja da će za svakog migranta koji bude vraćen u Italiju nemačke vlasti primiti jednog tražioca azila iz Italije, ali Salvini traži ustupke po još dva pitanja.

Reč je o reviziji Dablinskog sporazuma EU o obradi zahteva za azil i o pomorskoj misiji EU "Sofija" koja patrolira Sredozemnim morem.

Italija, naime, traži izmenu Dablinskog sporazuma kako bi se uspostavila automatska raspodela tražilaca azila širom EU, umesto da se od migranta zahteva da ostanu u zemlji u koju su prvo ušli na tlu Unije, kao što je sada slučaj.

Takođe, traži da se promeni mandat misije "Sofija", prema kojem svi migranti koji se spasu u Sredozemnom moru moraju biti odvedeni u Italiju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 07. okt 2018, 17:59)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Potpuno je neverovatno kako su južne i istočne članice EU ikada pristale na ideju da migranti ostaju tamo gde su prvo ušli, jer je jasno da će to biti najviše upravo Grčka, Italija, Rumunija, Bugarska i donekle Španija i Poljska. Do (skoro) svih ostalih zemalja (najbogatijih i najmoćnijih) može se isključivo avionom čiji se putnici strogo kontrolišu, pa u te zemlje migranti i ne mogu da stignu. Čak i kada je politika tih zemalja postala jasna (propuštaju se samo migranti koje mogu dobro da iskoriste) one su direktno odbile da prihvate ravnomerno raspoređivanje migranata kako bi teret bio podeljen među svim članicama (posebno onim gde migranti zaista žele da idu). Time je nastalo dodatno raslojavanje društva i bilo je jasno da to neće trajati večno. U stvari, možda bi i potrajalo da su te granične zemlje isključivo najsiromašnije članice EU, ali Italija i Španija to svakako nisu i njima će EU teško da diktira šta da rade. Dodatni razlog da Srbija sačeka sa svojim članstvom. Nema svrhe ispunjavati diktat ako će EU uskoro da se raspadne zbog oholosti i nezasitosti bogatih.