Turski istražitelji: Saudijski pisac ubijen u konzulatu u Istanbulu

Poznati saudijski pisac i novinar "Vašington posta" Džamal Kašogi (59) ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, smatraju turski istražitelji, piše AP pozivajući se na dva anonimna zvaničnika.

U konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu odbacili su te tvrdnje nazvavši ih neosnovanim i dodali da su poslali svoj tim istražitelja kako bi pomogli u istrazi.

Iako u konzulatu tvrde da je napustio zgradu, turske vlasti sumnjaju da je ubijen.

"Naši izvori iz turske policije i vlasti tvrde da je ubijen na monstruozan način, ali još nemamo zvaničnu potvrdu. Onesvešćen je, a njegovo telo raskomadano i izneto u delovima. Petnaest ljudi je s tom namerom ušlo u konzulat neposredno pre njega i izašlo sat vremena kasnije", navodi Turan Kislakči, turski novinar, prijatelj Kašogija.

Da turske vlasti pomno istražuju slučaj, potvrda je stigla s najvišeg nivoa.

"Lično pratim to, obavestićemo ceo svet o ishodu istrage. Pregledaju se snimci svih ulazaka i izlazaka iz konzulata, kao i sa aerodroma", ističe Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske.

Saudijske vlasti odbacuju optužbe i šalju svoj tim istražitelja. Aktivisti za ljudska prava su šokirani.

"Ako je tačno da je tim doleteo iz Saudijske Arabije da izvede planiranu egzekuciju u konzulatu, to znači da je dotaknuto dno ambisa. Ovaj slučaj je znak za uzbunu svim disidentima širom sveta, jer ugrožava pitanje prava na azil u inostranstvu", navodi Lin Maluf iz organizacije Amnesti internešenel.

Džamal Kašogi koji je živeo u SAD u egzilu nestao je u Istanbulu prošlog utorka prilikom posete konzulatu u koji je došao da bi sredio papire za ženidbu sa svojom verenicom iz Turske, a u konzulatu tvrde da je on napustio rezidenciju.

Kašogi je dugogodišnji novinar, poznat po tome što je pisao kritičke tekstove o saudijskom princu, ali je i kritikovao Saudijsku Arabiju zbog rata u Jemenu i spora sa Kanadom.

Poznat je i po intervjuima sa liderom Al Kaide Osamom Bin Ladenom i putovanjima sa njim između 1987. i 1995. godine.

Početkom 90-ih on je pokušao da ubedi Bin Ladena da se pomiri sa kraljevskom porodicom Saudijske Arabije i vrati u domovinu. Međutim, lider Al Kaide je to odbio.

Kašogi je održavao veze sa saudijskom elitom, uključujući i obaveštajne službe, a pokrenuo je i satelitski medijski kanal El Arab u Bahreinu 2015. godine, koji je radio svega 11 sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво