Opšti izbori u Brazilu

U Brazilu se održavaju opšti izbori - predsednički, parlamentarni i izbori za guvernere, a pravo glasa na izborima koji će odrediti politički i socijalno-ekonomski kurs najveće južnoameričke države i privrede u naredne četiri godine ima 147 miliona birača.

Brazilci će birati predsednika i potpredsednika zemlje, guvernere svih 26 saveznih država i federalnih okruga, poslanike regionalnih parlamenata, dve trećine gornjeg doma Nacionalnog kongresa i poslanike donjeg doma parlamenta.

U zemlji koja ima 210 miliona stanovnika, pravo glasa imaju građani stariji i od 16 godina, a glasanje je obavezno za birače uzrasta od 18  do 69 godina.

Za mesto predsednika države nadmetaće se 13 kandidata, a prema anketama, malo je verovatno da će ijedan osvojiti dovoljan broj glasova za pobedu u prvom krugu. Prema brazilskom zakonu, ukoliko nijedan kandidat ne osvoji više od polovine glasova, dvojica nabolje plasiranih učestvuju u drugom krugu 28. oktobra.

Pred početka predizborne kampanje najveći favorit, bivši šef države Luis Injasio Lula da Silva se našao u zatvoru zbog korupcionaškog skandala i zbog toga nije mogao da se kandiduje, dok je sadašnji favorit u predsedničkoj trci Žair Bolsonaru bio teško ranjen u pokušaju atentata i umalo nije ispao iz trke.

On se brzo oporavio posle operacije ali nije u stanju da lično učestvuje na predizbornim skupovima i TV debatama.

Bolsonaru je trenutno favorit, kandidovala ga je konzervativna Socijal-liberalna partija, a u štampi ga često nazivaju "brazilskim Trampom", a to poređenje je i sam koristio tokom kampanje, zalažući se za pravo Brazilaca da slobodno nabavljaju i nose oružje, zaštitu nacionalne privrede i ograničavanje uticaja Kine.

Drugo mesto, kada je reč o simpatijama Brazilaca, zauzima bivši gradonačelnik Sao Paula Fernandu Hadad, a njegov glavni moto je "Hadad- to je Lula".

Tužilaštvo države Sao Paulo pokrenula je postupak protv njega, optužujući ga da je 2012. godine nezakonito prisvojio 635 hiljada dolara od jedne građevinske kompanije i novac iskoristio za predizbornu kampanju obećavši menadžmentu komanije pomoć u zaključivanju ugovora. On te optužbe odbacuje i tvrdi da su politički motivisane.

Izbori se odvijaju u atmosferi u kojoj, prema Galupovom istraživanju, samo 17 odsto građana zbog brojnih afera, ima poverenje u nacionalnu vladu. Nasilje je u porastu - prošle godine izvršeno je rekordnih 63.880 ubistava, 2,6 odsto viš engo 2016, prenosi Al Džazira.

Uz to, na listi 20 gradova sveta u kojima je najviša stopa nasilja nalazi se sedam brazilskih gradova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво