Stoltenberg: Želim konstruktivniji odnos sa Rusijom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da želi "konstruktivniji odnos" sa Rusijom, iako Alijansa preduzima mere kako bi uzvratila na, kako tvrdi, pojačanu vojnu aktivnost Moskve.

Jens Stoltenberg je u intervjuu za AP rekao da je dijalog sa Rusijom potreban u pokušaju da se "umanje tenzije" i "izbegnu loše procene".

Stoltenberg je, neposredno pred sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim na marginama Generalne skupštine UN, ukazao na navodno "vojno mešanje" Moskve u Ukrajini i Gruziji, podršku koju pruža sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, i prisustvo ruskih pomorskih snaga u istočnom Mediteranu.

Dodao je da je odgovor NATO-a na to da se, po prvi put, rasporede borbene grupe na teritoriji istočnih članica, i najavio da će Alijansa uskoro održati "najveće vežbe ove generacije" u Norveškom moru, u kojima će učestvovati kopnene, vazdušne i pomorske snage.

"Kada se ozbiljno ne slažemo, kada vidimo povećane tenzije, kada vidimo veće vojne prisustvo blizu naših granica, čak je još važnije da postoji dijalog", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a smatra da bi unapeđenje komunikacije između NATO-a i Rusije moglo da pomogne u smanjenju tenzija.

Komenarišući nedavnu izjavu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da ukrajinska vojska planira da ispuni kriterijume za članstvo u NATO do 2020, Stoltenberg je nagovestio da NATO neće tražiti dozvolu Rusije da bi se Kijev pridružio Alijansi.

"Na Ukrajini je da odlučio o svom putu, da li žele da se pridruže NATO-u ili ne", rekao je Stoltenberg.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво