Tramp: Hvala Kimu, iz Severne Koreje više ne lete rakete

Američki predsednik Donald Tramp rekao je, u govoru na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, da iz Severne Koreje "rakete više ne lete na sve strane" i ne prete susedima, a ujedno je pohvalio hrabre korake lidera te zemlje u procesu denuklearizacije.

Pre godinu dana, Tramp je u UN ismejao severnokorejskog lidera Kim Džong Una nazvavši ga "raketašem" (Rocket Man), ali ove godine je njegova poruka drugačija i glasi "hvala Kimu", navodi AP.

U današnjem obraćanju, Tramp je istakao da ceni korake koje Kim preduzima u cilju denuklearizacije.

"Rakete više ne lete na sve strane, nuklearne probe su obustavljene, neki vojni objekti se već zatvaraju", rekao je američki predsednik, prenosi Rojters.

Ipak, napomenuo je da "tu ima još posla" i da sankcije Pjongjangu moraju da ostanu na snazi dok se proces denuklearizacije ne sprovede do kraja.

"SAD više neće tolerisati zloupotrebe Pekinga"

Američki predsednik je govorio i o Kini, rekavši da veoma poštuje kineskog predsednika, ali da se trgovinski nesklad s Pekingom "ne može tolerisati".

U tom kontekstu, upozorio je da SAD više neće tolerisati nepravedne trgovinske aranžmane koji zemljama omogućuju da "istovaruju" svoje proizvode u Ameriku, subvencionišu svoju robu, "uzimaju na nišan" industrije SAD i manipulišu valutom kako bi stekle nepravedne prednosti.

Ti dani su, poručio je, prohujali i "SAD više neće tolerisati takve zloupotrebe", prenosi AP.

U govoru u sedištu UN u Njujorku, Tramp je, takođe, pozvao svetske zemlje da se pridruže SAD u izolovanju Irana zbog ponašanja koje on smatra agresivnim.

Tramp je rekao da je pokrenuo kampanju "ekonomskog pritiska" kako bi se Iranu uskratio novac koji mu je potreban da bi nastavio sa "krvavom agendom" razaranja i krvoprolića u Siriji i Jemenu.

"Iranu se ne sme dozvoliti da dođe do nuklearne bombe"

Kako je istakao, Iran ne poštuje svoje susede niti njihove granice, a režimu koji uzvikuje "smrt Americi" i preti Izraelu uništenjem ne sme se, kaže, dozvoliti da se domogne nuklearne bombe.

Američki predsednik je u svom obraćanju odbacio princip "globalnog upravljanja, kontrole i dominacije", poručivši da poštuje pravo svake zemlje da sledi sopstvene običaje, ubeđenja i tradiciju.

Sjedinjene Američke Države, naglasio je, nikada neće govoriti drugim zemljama kako da žive, rade ili se mole.

Ali, kako je napomenuo, SAD očekuju od drugih zemalja da "zauzvrat poštuju suverenitet Amerike".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво