Šojgu: Šaljemo S-300 Siriji u roku od dve nedelje

Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Isporuka S–300 neodgovornoj Siriji opasna je po region, poručio izraelski premijer Benjamin Netanjahu u razgovoru sa Vladimirom Putinom.

"Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko vazdušnih meta", rekao je Šojgu.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mere za poboljšanje bezbednosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra vazdušne snage Izraela.

On je naglasio da je Rusija 2013. godine na zahtev izraelske strane, obustavila isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a za koji su pripadnici sirijske vojske obučeni.

"Danas se situacija promenila. I to ne našom krivicom", kazao je on.

Šojgu je kazao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane.

Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona Il-20 u Siriji.

"Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u vazduhu, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika. Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mere kako bi se povećala bezbednost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji", naveo je on.

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.

"To će omogućiti centralizovano upravljanje svim snagama i sredstvima protivvazdušne odbrane u Siriji, praćenje vazdušne situacije i operativni prenos ciljnih oznaka. Najvažnije je da će biti garantovana identifikacija svih ruskih aviona od strane sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane", naglasio je Šojgu.

Netanjahu: Isporuka S-300 neodgovornoj Siriji opasna po region

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su o razmeštanju ruskog antiraketnog sitema S-300 u Siriji.

Tokom razgovora, Netanjahu je rekao da će snabdevanje "neodgovornih igrača" naprednim oružanim sistemima povećati opasnost u regionu, prenosi Rojters saopštenje njegovog kabineta.

Takođe je istakao da će Izrael nastaviti da štiti sopstvenu bezbednost i interese.

S druge strane, Kremlj je saopštio da je Vladimir Putin izraelskom premijeru poručio da ruske akcije imaju za cilj da zaštite svoju vojsku.

Oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji tvrdi da odluka Rusije da opremi Siriju raketnim sistemom S-300 ima za cilj da poveća bezbednost ruske vojske i nije usmerena ni protiv jedne treće zemlje.

"Trebalo bi svima da bude jasno da ruske akcije imaju za cilj da obezbede bezbednost svojih trupa i neophodne su. Zbog toga se, i u ovom slučaju, Rusija rukovodi ovim interesima. Ove akcije nisu usmerene ni protiv jedne treće zemlje, već da zaštite naše trupe", rekao je Peskov, prenosi Tas.

Ovu odluku Rusije kritikovale su SAD, čiji je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da planovi Rusije da snabde Siriju sistemom S-300 predstavljaju  "značajnu eskalaciju" Mokve.

Istakao je da se nada da će Rusija preispitati tu odluku, prenosi Rojters.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво