Peking, oštar protest ambasadoru SAD zbog sankcija

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je američkog ambasadora u Pekingu kako bi mu uručilo oštar protest zbog ekonomskih sankcija SAD, objavili su kineski državni mediji. Viceadmiral Šen Džinlong koji je boravio u SAD na simpozijumu pozvan je da se vrati u zemlju, javlja kineska državna televizija "Si-Si-Ti-Vi".

Vašington je uveo kineskim vojnim agencijama sankcije zbog nabavke ruskih borbenih aviona i raketa zemlja–vazduh.

Na meti sankcija našli su se kinesko odeljenje za razvoj opreme i njegov direktor Li Šangfu zbog "značajnih transakcija" sa ruskim državnim izvoznikom oružja "Rosoboroneksport", prenosi Bi-Bi-Si, uz podsećanje da se Peking nije pridružio sankcijama Zapada Moskvi 2014.

Američka administracija stavila je na crnu listu još 33 kineska državljana i subjekta koji sarađuju sa ruskom vojskom i obaveštajnom službom.

Kineska vojska izrazila je snažnu ogorčenost zbog uvođenja američkih sankcija i pozvala SAD da odmah povuku tu odluku.

Portparol kineske vojske Vu Kijan je rekao da ovaj potez SAD predstavlja "flagrantno kršenje osnovnih pravila međunarodnih odnosa" i pravi "pokazatelj hegemonizma" koji je teško narušio odnose Kine i SAD, kao i vojske dve zemlje.

"Zahtevamo da američka strana hitno ispravi svoju grešku i povuče takozvane sankcije. U protivnom, američka strana će morati da snosi posledice izazvane tim činom", rekao je Vu, prenosi Sinhua.

U međuvremenu, zaoštrava se trgovinski rat između Kine i SAD, pošto je Peking otkazao i planirane trgovinske pregovore i naredne nedelje neće poslati vicepremijera Liju Hea u Vašington, objavio je Volstrit džornal pozivajući se na neimenovane izvore.

Protekle nedelje Kina je dodala 60 milijardi dolara vredne američke proizvode na listu robe koja podleže uvoznim tarifama.

To je odgovor na tarife koje su SAD uvele na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara i koje bi trebalo da stupe na snagu u ponedeljak, 24. septembra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 22. sep 2018, 19:58)
anonymous [neregistrovani]

Још сами себи да уведу санкције

и свет ће бити једно дивно место

(subota, 22. sep 2018, 18:40)
anonymous [neregistrovani]

ovog puta ...

nagazili su koga treba ...

(subota, 22. sep 2018, 18:20)
Zoran [neregistrovani]

Doći će dan

Kad Amerika neće moći svakome uvoditi sakcije.Trenutno su uveli sankcije u 70% država.To će im se odbiti od glavu uskoro.Trampa je sam bog poslao he he..