Napad na vojnoj paradi u Iranu, više od 20 mrtvih

Naoružane osobe su otvorile vatru tokom vojne parade u gradu Ahvazu, na jugozapadu Irana, kada su ubijena 24 pripadnika Revolucionarne garde. U napadu je povređeno više od 60 osoba. Odgovornost za napad preuzeo Nacionalni pokret Ahvaza, za koji vlasti tvrde da je povezan sa SAD i Izraelom.

AP prenosi navode iranske državne agencije Irna da su među ranjenima u napadu u Ahvazu i jedna žena i dete.

Rojters je prethodno preneo navode iranske državne televizije o tom napadu.

"Pucnjavu je započelo nekoliko naoružanih napadača koji su se nalazili iza bine tokom parade. Nekoliko ljudi je ubijeno i ranjeno", javio je dopisnik iranske televizije. 

Ta televizija je javila da su napadači ciljali binu na kojoj su se okupili zvaničnici kako bi posmatrali tradicionalnu paradu povodom godišnjice početka rata s Irakom koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

U međuvremenu, odgovornost za napad preuzela je antivladina arapska organizacija Nacionalni pokret Ahvaza.

Iranski vrhovni verski lider ajatolah Ali Hamenei izjavio je da današnji napad ima veze sa "saveznicima SAD u regionu" i naložio bezbednosnim snagama da odgovorne izvedu pred lice pravde. 

Portparol iranske Revolucionarne garde, koja je najavila odmazdu, rekao je da su tu grupu trenirale dve arapske zemlje Persijskog zaliva, kao i da je povezana sa SAD i Izraelom.

"Ove teroriste trenirale su i organizovale dve zalivske zemlje. One nisu od Islamske države ili drugih grupa koje se bore protiv islamskog sistema (Irana), već su povezane sa Amerikom i Mosadom (izraelskom obaveštajnom službom)", naglasio je portparol Revolucionarne garde Abolfazl Šekarči.

U ranijem izveštaju napadači su pominjani kao pripadnici "Takfirija", što je termin koji se u Iranu koristi za Islamsku državu. 

Visoki zvaničnik Revolucionarne garde Jahja Rahim Safavi rekao je da će oružane snage Irana odgovoriti na napad.

"Neprijatelji ne treba da misle da će ovim zločinačkim činom pridobiti dostojanstvo. Iranski narod i oružane snage će odgovoriti na ovo", poručio je Safavi.

Portparol jedne od dve grupe koje se identifikuju kao arapski pokreti borbe za oslobođenje Ahvaza, Jaghub hur Totsari, kazao je da je krovna organizacija svih oružanih pokreta, Nacionalni pokret Ahvaza, odgovorna za napad, ali nije precizirao koja tačno grupa je odgovorna.

Totsari je, kako se navodi, identifikovao jednog od napadača inicijalima A. M., ne otkrivajući više detalja.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif prethodno je izjavio da će ta država odgovoriti brzo i odlučno.

"Regrutovani teroristi, obučeni, naoružani i plaćeni od jednog stranog režima izveli su napad na paradi u Ahvazu. Među žrtvama su i deca. Iran smatra regionalne sponzore terorizma i njihove američke gospodare odgovorima za takve napade. Brzo i odlučno ćemo reagovati u odbrani života Iranaca", poručio je Džavad Zarif.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво