Pregovori Britanije i EU u najdubljoj krizi, kakav će biti ishod Bregzita?

Šest meseci pred izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, pregovori dve strane zapali su u najdublju krizu do sada. Na evropskom samitu u Salzburgu, Evropska unija odbila je britanski plan iz Čekersa. Suočena sa tvrdim bregzitašima u sopstvenoj vladi, premijerka Mej zaoštrila je stav prema Briselu.

U iznenadnom obraćanju naciji premijerka Mej istakla je da je evropsko odbijanje njenog plana iz Čekersa neprihvatljivo.

"Svaki dogovor, koji ne poštuje našu zemlju ili je de fakto deli na dva dela, je loš, a ja sam uvek govorila da je nikakav dogovor bolji od lošeg", poručila je Tereza Mej.

Za London su crvene linije ostanak u carinskoj uniji i ostanak Severne Irske sa druge strane carinskih kontrolnih punktova zarad opstanka meke granice na Irskom ostrvu.

Direktor Evropskog programa "Čatam hausa" Tomas Rejns upozorava da bez dogovora postoji veliki rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo utone u tešku unutrašnju političku krizu.

"Nije jasno kako bi moglo da se iz takve situacije izađe. Mogući su prevremeni izbori, a moguć je i još jedan referendum. Dakle, ishod Bregzita je daleko od izvesnog", primećuje Rejns.

Profesor Džonatan Ports iz inicijative "Ujedinjeno kraljevstvo u Evropi koja se menja" kaže da je Velika Britanija u identičnom položaju od dana referenduma.

"Glasali smo da napustimo EU, a ne možemo da se dogovorimo ni u parlamentu, ni u celoj zemlji, kakav Bregzit želimo. To znači da je pregovarački položaj vlade od početka potpuno nedorečen i nedosledan", napominje Ports.

Nastup Tereze Mej možda ne jača njen pregovarački položaj u odnosu na Brisel, ali jača njenu lidersku poziciju desetak dana pred godišnju konvenciju konzervativaca, a samim tim i njen opstanak u ulici Dauning broj 10.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво