Teroristi iz Mumbaija i na Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, zbog napada u Mumbaiju, uvrstio organizaciju radikalnih islamista Laškar al-Taiba i Al Rašid fondaciju na spisak terorističkih organizacija. Podružnice Al Rašid fondacije u Čečeniji i na Kosovu.

Najmoćnije telo svetske organizacije uvrstilo je, nakon terorističkog napada u Mumbaiju, nekadašnjem Bombaju, nekoliko grupa i islamskih "humanitarnih" organizacija na "crnu listu" terorističkih organizacija povezanih sa talibanima i Al kaidom.

"Glavni štab ove organizacije nalazi se u Pakistanu. Operacije se vode u Avganistanu, odnosno Džalalabadu, Kabulu, Kandaharu. Operacije, takođe, na Kosovu i u Čečeniji", navodi se u novom, proširenom tekstu rezolucije 1267 Saveta bezbednosti, koja se odnosi na osobe i organizacije povezane sa Al kaidom i talibanima.

Kako se navodi u dokumentu Saveta bezbednosti, pakistanska Džamat ud Dava uvrštena je na listu terorističkih organizacija kao jedan od pseudonima za organizaciju Laškar al Taiba, koju američke i indijske vlasti smatraju odgovornom za trodnevnu opsadu Mumbaija i ubistvo oko 170 osoba.

Na crnoj listi UN nalaze se i lider Hafiz Sajed, glavni organizator Mahmud Muhamed Ahmed Behazik, kao i niz visokorangiranih pripadnika te organizacije.

Na "crnoj listi" UN, SAD i EU

Al Rašid fondacija, kako se navodi u dokumentima UN, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koje su još ranije uvele sankcije toj organizaciji, aktivna je u Čečeniji i na Kosovu, gde je 2001. godine finansirala nekoliko nikada do kraja rasvetljenih projekata, za koje je potrošeno oko 2 miliona dolara.

Al Rašid fondacija, kako navode stručnjaci za radikalni islam, samo je deo kompleksnijeg sistema finansiranja pod nazivom Društvo za obnovu islamskog nasleđa, RIHS.

"U nekim, državama posebno Albaniji i na Kosovu lideri RIHS-a promenili su imena lokalnih podružnica, a zatim nastavili da pružaju finansijsku podršku tim novim organizacijama", navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija, koje je i odgovorno za sprovođenje sankcija protiv pojedinaca i organizacija koje se dovode u vezu sa radikalnim islamistima.

U objašnjenju razloga zbog kojih su te fondacije uvrštene na "crne liste" SAD, EU i UN navodi se da su te organizacije "propagirale ideologiju islamskog verskog rata, džihada i oružanog otpora navodnom ugrožavanju muslimana".

Kako se navodi u izveštajima Stejt departmenta o terorizmu, islamske fondacije su aktivne na Kosovu, gde su u proteklih devet godina "sa ograničenim uspehom uspeli da regrutuju pristalice za svoje ciljeve". Ograničen uspeh tih operacija objašnjen je "proameričkim raspoloženjem velike većine kosovskih Albanaca".

Makedonska veza

Zbog veza sa tom organizacijom, pre šest meseci je u Makedoniji uhapše Bećir Haljimi, koga su vlasti u Skoplju uhapsile pošto je u nekoliko navrata, sa računa u Nemačkoj i Kuvajtu, primao novac sa računa RIHS-a.

Prošlog novembra, makedonska policija nedaleko od sela Brodec, na zapadu države, razbila je grupu od dvadesetak albanskih odmetnika povezanih sa radikalnim islamistima.

U akciji je ubijeno šest, a ranjeno desetak pripadnika dobro naoružane grupe koju su činili nekadašnji pripadnici Albanske nacionalne armije, koja se naknadno, ogradili od odmetnika.

Istovremeno, na Kosovo je zabeležen i "rastući broj" pristalica radikalnijeg tumačenja islama, salafista, koji do početka sukoba između srpskih snaga bezbednosti i albanskih pobunjenika 1998. godine, na tom prostoru, praktično nisu ni postojali.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво