Sirijska opozicija pozdravila sporazum o Idlibu

Sirijska opozicija pohvalila je dogovor Turske i Rusije o sirijskoj pokrajini Idlib, rekavši da su na taj način pobunjenici spaseni od krvave ofanzive. Rusko-turski sporazum o Idlibu mora da zaštiti civile, poručuje EU.

Portparol opozicione Komisije za sirijske pregovore izjavio je da je dogovor dveju država sprečio ofanzivu za koju se vlada spremala prethodnih nekoliko nedelja, rekavši da je to "pobeda volje za životom nad voljom za smrću", prenosi Rojters.

Scenario za napad je u suštini isključen, makar za predstojeći, ne tako kratak period, rekao je portparol, dodajući da će napad biti trajno isključen.

Mustafa Sedžari iz Slobodne sirijske armije, koja ima veze sa terorističkim organizacijama, rekao je da će dogovor o Idlibu sačuvati živote civila i da će osujetiti planove predsednika Sirije Bašara al Asada da preuzme kontrolu nad celom Sirijom.

"Područje će ostati u rukama Slobodne sirijske armije i nateraće režim i njegove pristalice da započnu ozbiljan politički proces koji će dovesti do prave tranzicije koja će okončati Asadovu vladavinu", rekao je on, prenosi Rojters.

Rusko-turski sporazum o sirijskoj provinciji Idlib mora da zaštiti civile i omogući pristup za pomoć, saopštila je Evropska unija.

"Očekujemo da će sporazum koji su juče postigli ruski i turski predsednik garantovati zaštitu života civila i infrastrukture kao i neometen i održiv humanitarni pristup", rekla je novinarima portparolka EU, preneo je Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво