Trampov kandidat za Vrhovni sud poriče optužbe za seksualni napad

Bret Kavano, kandidat američkog predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda, odbacio je kao "potpuno lažne tvrdnje" optužbe da je pre tri decenije seksualno napao jednu tinejdžerku, kada su oboje bili srednjoškolci.

Ta optužba je ugrozila njegovo imenovanje na doživotnu poziciju sudije najvišeg suda u zemlji.

"Nikada nisam uradio ništa slično onome što je opisala žena koja me optužuje – ni njoj, niti bilo kom drugom", rekao je Bret Kavano, preneo je Glas Amerike.

Dodao je da nije znao ni identitet žene koja ga je optužila dok Kristin Blejsi Ford nije u članku u Vašington Postu u nedelju iznela tvrdnju da ju je Kavano "na silu dodirivao" u jednoj kući u predgrađu Vašingtona početkom 1980-ih i da se plašila da joj je život ugrožen.

Kavano je izjavio da je spreman da odgovara na pitanja senatskog Odbora za pravosuđe da bi, kako kaže, "pobio lažne optužbe o događaju pre 36 godina i odbranio svoj integritet".

Nešto ranije, advokat Debra Kac, koja zastupa Fordovu, izjavila je da je njena klijentkinja spremna da svedoči o svojim tvrdnjama pred senatskim odborom.

Bela kuća i dalje podržava imenovanje 53-godišnjeg sudije za mesto u najvišem sudu zemlje, navodeći da mu veruje da nije učestvovao u incident za koji je optužen.

Međutim, Kelien Konvej, ključna savetnica predsednika Trampa, izjavila je da će Fordova "imati priliku da bude saslušana" pre nego što senatori glasaju o potvrdi nominacije Kavanoa.

"Ta žena ne sme da bude vređana i ne sme da bude ignorisana", rekla je Konvejova za Foks njuz.

Blejsi Ford je za Vašington post izjavila da je u jednom trenutku tokom napada pomislila da bi Kavano mogao da je ubije.

Prema rečima advokatice Kac, Fordova, koja je sada 51-godišnji psiholog na univerzitetu Palo Alto u Kaliforniju, opisala je Kavanov postupak kao "pokušaj silovanja" i veruje da bi, "u slučaju da Bret Kavano nije bio u ozbiljno alkoholisanom stanju, bila silovana".

Odbor za pravosuđe, koji je Kavanoa ispitivao dva dana zakazao je pretres za njegovu potvrdu u četvrtak ali demokrate i grupa republikanskih zakonodavaca traži dodatno vreme da čuju optužbu koju iznosi Ford i sudijin odgovor, što bi moglo da odloži glasanje.

Prema rečima advokatice Kac, Fordova nema stav o tome da li bi Kavano trebalo da povuče svoju kandidaturu.

"Ona veruje da njene tvrdnje očigledno svedoče o njegovom karakteru kao što njegovo poricanje tih optužbi takođe govori o njegovom karakteru i pobodobnosti za sudiju Vrhovnog suda", rekla je Kacova.

Dodala je da ovo "nije politički motivisana akcija".

"Zapravo, ona je veoma nerado odlučila da istupi i oglasi se javno", navela je Kacova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво