Objavljeni konačni rezultati, Švedsku čeka neizvesnost

Vladajuća švedska Socijaldemokratska partija osvojila je najviše glasova na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima, uprkos svom najlošijem rezultatu i usponu desničarskih Švedskih demokrata, pokazuju zvaničnii rezultati objavljeni danas.

Predstavnici izborne komisije objavili su konačne rezultate po kojima su socijaldemokrate aktuelnog premijera Stefana Levena osvojile 28,3 odsto glasova, a Umerena partija desnog centra 19,8 odsto, dok su Švedske demokrate osvojile 17,5 procenta glasova.

Ni savez predvođen socijaldemokratama ni opozicija na čelu sa umerenjacima, a ni blok desnog centra nisu uspeli da obezbede vladajuću većinu u parlamentu koji broji 349 mesta.

Ovakav rezultat znači da će se Švedska suočiti sa višenedeljnom političkom neizvesnošću kada je reč o razgovorima o formiranju vlade, ocenjuje AP.

Oba bloka odbila su saradnju sa Švedskim demokratama, koji bi mogli da imaju potencijalnu ključnu ulogu u razgovorima o formiranju kabineta.

Na izbore je izašlo 87,2 odsto građana Švedske.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. sep 2018, 03:44)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Iza ledja naroda

Smuckanje i velika igra iza kulisa,,glavna i nevidljiva
VLAST pokusava sastaviti vladu,,vernu Zapadu sa ciljem
da uclani Svedsku u NATOp…..Pero

(nedelja, 16. sep 2018, 18:31)
anonymous [neregistrovani]

istina

Ja sam ,kojim slucajem ,glasao za tu partiju. Ja nisam nacista a pogotovu ne svedski. SD se pored ostalog bori za ocuvanje drzave i njenih gradjana koji rade i placaju porez a protiv stotina hiljada migranata koji bez kontrole dolaze u Svedsku i dobijaju azil a sa azilom razlicite benefite. Samo jedan mali deo njih hoce da radi i udje u sistem a ostali imaju druge namere. E zato sam glasao i ja i skoro svi moji prijatelji za SD. Pozdrav iz Svedske Dusan

(nedelja, 16. sep 2018, 15:02)
FORum LIvii [neregistrovani]

nemacki model

Nema mnogo dvoumljenja. Svedska ce kao i Nemacka.
Pobednik ce u nedostatku vecine sklopiti siroki koalicioni sporazum. To znaci , stupice u koalicionu vladu sa svojim politickim protivnicima.
Ima li to neke veze sa izdajom ?

(nedelja, 16. sep 2018, 14:55)
anonymous [neregistrovani]

Sve partije i stranke na svetu su potpuno iste, samo.....

.......je razlika u - nazivima!!!

(nedelja, 16. sep 2018, 14:23)
anonymous srle [neregistrovani]

Svedska demokratska partija....

..SD je partija sa mnogo nacistickih obelezja i ideja sa kojom ni jedna ozbiljna politicka partija u Svedskoj pa ni u Evropi ne zeli da saradjuje, ali dobija na zalost sve veci uticaj.