Gradonačelnik Londona poziva na novi referendum o Bregzitu

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozvao je na novi referendum o izlasku Britanije iz Evropske unije, rekavši da je način na koji premijerka Tereza Mej upravlja pregovorima o Bregzitu "zapao u ćorsokak" i vodi zemlju pogubnim putem.

Sadik Kan, inače visoki član britanske opozicione Laburističke stranke, rekao je da se Britanija sada suočava ili sa lošim sporazumom o Bregzitu ili sa mogućnošću da sporazum uopšte ne bude postignut, a obe opcije su, upozorava, "neverovatno riskantne" po Britaniju, prenosi Rojters.

U autorskom članku za današnje izdanje lista Observer, Kan je oštro kritikovao vladu zbog načina na koji rukovodi pregovorima, istakavši da je pretnja po životni standard, ekonomiju i radna mesta prevelika da glasači ne bi imali pravo glasa.

"Kukavni neuspeh vlade i ogromna opasnost od lošeg sporazuma ili nikakvog sporazuma o Bregzitu sa kojom se suočavamo znači da je omogućavanje narodu da još jednom kaže svoje ispravan i jedini pristup koji je ostao našoj zemlji", zaključio je Kan.

Njegova podrška ponovnom referendumu, koji pristalice tog predloga nazivaju "narodnim glasanjem", staviće pod još veći pritisak laburističkog lidera Džeremija Korbina kako bi promenio svoj stav protiv te ideje, ocenjuje Rojters.

Inače, Laburistička stranka će početi svoju četvorodnevnu godišnju konferenciju za nedelju dana, napominje britanska agencija.

Britanija treba da napusti EU 29. marta, ali pošto planovi premijerke Mej o Bregzitu još nisu prihvaćeni, neki poslanici i poslovni lideri sve se više zalažu za to da narod ima poslednju reč o bilo kakvom sporazumu s Briselom.

Tereza Mej je više puta isključila mogućnost održavanja drugog referenduma nakon glasanja pre dve godine o istupanju iz EU.

Ističe da će članovi parlamenta morati da glasaju o tome da li prihvataju bilo kakav konačni dogovor, ali s obzirom na to da ističe vreme za dogovor Londona i Brisela, britanska vlada priprema planove za nepostizanje dogovora o Bregzitu, napominje Rojters.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. sep 2018, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Ne vladjau celom EVROPOM!!!

Ne vladaju celom EVROPOM!!! Rusija, Belorusija, pa u skoro i Velika Britanija! Njihov brod tone, i to nemogu da sprece, vreme radi protiv njih. Zivi bili pa videli. Pozdrav iz Nemacke

(nedelja, 16. sep 2018, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

To je ta zapadnjacka demokratija

da i kad pitaju narod za nesto, i narod im JASNO da odgovor po tom pitanju, a odgovor im se nikako ne svidja - oni bi da pitaju ponovo i ponovo, iznova i iznova sve dok se nekim cudom taj odgovor naglavacke ne promeni, naravno u njihovu korist. Izbore za Predsednika SAD bi takodje oni ponavljali do u nedogled, sve dok Tramp ne osvoji <50% glasova, koliko god to kostalo i mucilo iscrpljivalo narod i ekonomiju, pravdu i pravo ... eto to je, u kratko, cuvena zapadnjacka demokratija po kojoj oni vladaju celom Evropom i vecim delom zapadne hemisfere. Njihovu demokratiju i demokraticnost i fer plej upravo na svojim ledjima oseca i madjarski premijer Viktor Orban i ceo madjarski narod ...