Uragan "Florens" odneo 11 života, u toku borba sa poplavama

U udaru uragana "Florens", koji je prešao u tropsku oluju, poginulo je jedanaest osoba. Među stradalima je i jedna beba, navedeno je u poslednjim izveštajima američkih vlasti.

Uragan "Florens" koji je pogodio američke savezne države Severnu i Južnu Karolinu i Virdžiniju, oslabio je na nivo tropske oluje i očekuje se dalje slabljenje, ali ostaje opasnost od bujica i poplava zbog narastanja nivoa reka.

AP navodi da bi narednih dana mogle da uslede najveće poplave u istoriji Severne Karoline. U gradovima Nju Bern i Džeksonvil iz poplavnih voda već je spaseno više od 500 ljudi.

Američki Nacionalni centar za uragane objavio je da obilna kiša i dalje pada u toj saveznoj državi i da se očekuju "katastrofalne" posledice, a da je u njenom zapadnom delu povećan rizik od od klizišta.

AP navodi da je jutros u pogođenim područjima sve tri savezne države bez struje bilo više od 700.000 ljudi, u skloništima je više od 20.000 osoba u Severnoj Karolini, u Južnoj Karolini 6.400 ljudi, a u Virdžiniji 400 osoba.

Zbog nevremena je otkazano više od 2.400 letova, a potencijalna ekonomska šteta procenjena je u rasponu od deset do 60 milijardi dolara.

Marinci, obalska straža, civilna odbrana i dobrovoljci koristili su tokom dana helikoptere, čamce i posebna vozila da bi spasili mnoge ljude "zarobljene" u udaru oluje.

Zbog rekordnog porasta nivoa reka, na hiljade ljudi je evakuisano jer se strahuje da bi u narednim danima moglo da dođe do nezapamćenih poplava u Severnoj Karolini.

Meteorolozi predviđaju da bi oluja mogla sredinom sedmice da napravi oštar zaokret ka srednjeatlantskim državama i ka Novoj Engleskoj.

broj komentara 0 pošalji komentar