Stoltenberg: Čvrst, ali pravedan odnos prema Rusiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da nema nameru da uzmiče pred Rusijom, te da će zapadni savez ostati na čvrstoj ali pravednoj liniji prema Moskvi, dok nastavlja da prima bivše sovjetske države.

Za nas nije kontradiktorno biti čvrst u pristupu Rusiji, kao što jesmo, i istovremeno tražiti dijalog, rekao je Jens Stoltenberg publici u Fondaciji "Heritidž", konzervativnom tink-tenku u Vašingtonu, preneo je Glas Amerike.

Naglašavajući da NATO ne želi konfrontaciju, Stoltenberg je veliki deo krivice za loše odnose pripisao Moskvi i njenoj spremnosti da "upotrebi vojnu silu protiv suseda".

"Vidimo Rusiju koja obnavlja staru moć, koja ulaže u različite kapacitete i u obaveštajne službe", rekao je generalni sekretar NATO-a.

To je razlog, naveo je Stoltenberg, što su NATO saveznici počeli da ulažu više u odbranu, prvi put od kraja Hladnog rata.

Napetost između Rusije i Zapada je stalno rasla od kada je ruska vojska pre više od deset godina ušle u Gruziju, a dosegle su vrhunac posle pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. sep 2018, 03:51) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Izgubljeno poverenje !

Kada ste uclanili i C. Goru u NATOp.videlismo daste i sami izgubili poverenju u tom vojnom paktu

(nedelja, 16. sep 2018, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Vi ne znate sta znaci rec pravda jer sve posmatrate sa pozicije sile.

(nedelja, 16. sep 2018, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

"Vas" odnos prema Rusiji je takav, kada.....

.....bi mogli, ni kamen na kamenu ne bi - ostao!!!

(nedelja, 16. sep 2018, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Oslo

Primiti Gruziju i npr. Moldaviju u Nato, a bez Krima je za zapad nesvrsishodno. Plan je bio zaokružiti sliku. Primiti sve zemlje Podkavkazja, radi kontrole gasovoda iz Azerbejdžana, izbiti na Kaspijsko jezero, kada isti Baku kupuje gas iz Rusije.
Kako god okreneš Rusija je nekoliko koraka ispred zapada i sve radi preventivno. Jens javno lupeta, ali vrlo dobro zna da Rusiju ne vode deca i diletanti.

(nedelja, 16. sep 2018, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Ovaj Stotelberg vidi samo svoj interes, a na stetu ruskog naroda koji strada zbog njegovog interesa.

Gospodine Stotelberg. Nije to Srbija koja je nemocno gledala proterivanje i genocid svog naroda iz novoostvorenih drzava koje ste vi sa zapada zagovarali. Pa vam je i to bilo malo pa ste i od Srbije u okviru njenih granica bez saglasnosti SB na silu pokusali da odvojite Kosovo i Metohiju...
Rusi paze na svoj narod u novostvorenim drzavama posle raspada SSSR-a. Ne zele da im narod budu gradjani drugog reda u tim drzavama. Ne zele da budu proterani sa svoje dedovine. Ne dozvoljavaju da se nad njima vrsi genocid i zato su stali u odbranu svog naroda u tim okolnim drzavama. I konacno na njihov referendum o pripajanju matici im udovoljili i primili ih u okrilje matice drzave i to bas onako i na nacin kako vi radite po celom svetu udovoljavajuci vasim poslusnicima.

(nedelja, 16. sep 2018, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

Republika Srpska...

...na zalost USA i NATO-a,Rusija se ne plasi,prejaka je ona...a doticni,marioneta 2014-te ,na pocetku Ukrajinske krize,kao i svi USA zvanicnici,i predsjednik im,Rusiju su nazivali ,samo,Regionalnom silom...u ovom vijeku,a posle ko to zna,Rusija je,jedina,Mega sila,zato je,samo,i provociraju!

(nedelja, 16. sep 2018, 10:27) - Protivnik lupanja! [neregistrovani]

Aneksijom Krima,Rusija se...

je izgubila sve simpatije u demokratskom svetu!- Vidi istoriju:"1783.ruska imperija anektira ceo Krim..."

(nedelja, 16. sep 2018, 09:44) - M.D. Oslo [neregistrovani]

Jens

Ne slazem se stobom. Pa vi sa zapada toliko provocirate Rusiju a sad se zalis na njih kako pripremaju "silu" protiv vas. E sad vi ste fini a Rusi su oni "losi". Pa hajde bre. Bolje se bori da odnosi budu bolji. Pozdrav iz Osla..

(nedelja, 16. sep 2018, 09:24) - anonymous Lala [neregistrovani]

Drugim rečima :

Sve će biti kako treba kad Rusi budu "igrali uz našu muziku "

(nedelja, 16. sep 2018, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

Vi ste svoju

Pravednost i cvrstinu pokazali u Iraku Libiji Jugoslaviji Avganistanu pola svijeta trpi vase "pravedne sankcije"poput Kube.Venecuele Irana......Svoju datu rijec Rusiji o nesirenju Nato pakta ste zaboravili i sada se grupisete na Ruskim granicama od Ukrajine Gruzije do Baltickih republika.....vase price o pravednosti..jedino prolaze kod zaplasenih i potkupljenih marionetskih vlada.......nema potrebe nabrajati o kojim tkz.drzavicama je rijec......Kada vam je najvjernija clanica Turska okrenula leđa..onda o vasem tkz savezu je svaka rijec suvisna.....jedno je sigurno Mocni jeste..ali pravedni....niti ste ikada bili niti ce te ikada to biti!!!!!