"Florens" se bliži obali SAD, bez struje hiljade objekata

Oko 12.000 objekata uglavnom na obali Severne Karoline ostalo je bez struje usled jakog udara vetra izazvanog uraganom "Florens" koji se približava istočnoj obali SAD. Uragan je ranije danas klasifikovan kao uragan druge kategorije.

Većina kuća i poslovnih objekata bez struje je u okruzima Kartenet i Krejven, severno od projektovane staze oka uragana i u kojima se očekuju obilne padavine, prenosi AP.

Kompanija "Djuk Enerdži", najveća elektrodistrbutivna mreža u Severnoj i Južnoj Karolini, predviđa da će zbog uragana "Florens" nestankom struje biti pogođeno između milion i tri miliona potrošača.

Angažovano je više od 20.000 radnika koji će raditi na uspostavljanju električne energije.

Uragan je ranije danas usporio, ali se njegov udar na Severnu Karolinu nimalo neće smanjiti i očekuje se da će izazvati opasne poplave, rekao je direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem.

Prema njegovim rečima, oblasti koje pogode čak i slabiji vetrovi na obodima uragana mogle bi satima da budu na udaru obilnih kiša, prenosi AP.

Ukoliko se "Florens" danima zadrži duž obale, poplave bi mogle da zahvate najmanje tri kilometra površine ka unutrašnjosti kopna, upozorio je Grejem.

"Florens" je sada klasifikovan kao uragan druge kategorije s vetrovima brzine do 175 kilometara na čas.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da će vetrovi uragana doseći i do 315 kilometara od njegovog centra, zbog čega će biti ugrožen veći deo istočne obale SAD.

U opasnosti 10 miliona ljudi

Procenjeno je da je deset miliona ljudi u opasnosti od uragana. Očekuje se nadolazak mora i do 13 metara, kao i do 75 centimetara kiše.

Zvaničnici u Južnoj i Severnoj Karolini zatvaraju luke pred naletom uragana "Florens" koji se približava njihovim obalama.

U Severnoj Karolini su za komercijalni saobraćaj zatvorene luke "Vilmington" i "Morhed", dok je u Južnoj Karolini zatvorena luka u Čarlstonu za prevoz kontejnera, prenosi AP.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp ponovio je da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da se evakuišu.

Tramp je dodao da bi "Florens" mogao biti "jedan od najjačih uragana koji su ikada pogodili Istočnu obalu".

Šest nuklearki na putu uragana 

Američki zvaničnici uvereni su da je šest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana bezbedno, ali neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zašitne sisteme.

Ovih šest nuklearki u Severnoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanoj putanji uragana, kaže Meri Ketrin Grin, portparolka kompanije "Djuk Enerdži" u čijem vlasništvu se one nalaze.

na je rekla da su nuklearne elektrane Bransvik i Šeron Haris u Severnoj Karolini, najbliže mestu gde se predvida da će uragan udariti.

Džef Bjard pomoćnik direktora agencije FEMA za reakciju i pomoć kaže da oni nisu zabrinuti za ove elektrane "u ovom trenutku" i da pažljivo prate situaciju, prenosi Si-En-En.

Međutim, Udruženje zabrinutih naučnika izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel rekao je, međutim, da je nuklearka Bransvik dovoljno osposobljena da odoli uraganima jačine kakvu ima "Florens" i da postoje planovi o njenom gašenju ako bude potrebno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво