SAD: Rusija će biti odgovorna za krizu u Idlibu

Pentagon je saopštio da će Rusija snositi odgovornost za humanitarnu krizu koja će uslediti u Siriji ako sirijska vojska, uz podršku Moskve, napadne severozapadnu provinciju Idlib.

Erik Pejhon, portparol Pentagona, rekao je da su SAD i njihovi saveznici zabrinuti zbog pogubnih posledica ako sirijski predsednik Bašar el Asad, uz podršku Rusije i Irana, pokrene ofanzivu na Idlib, poslednje veliko uporište pobunjenika u Siriji, prenosi AP.

SAD dovode u pitanje kontinuirano prisustvo više od desetak ruskih vojnih brodova u Sredozemnom moru, u blizini Sirije.

Prema rečima Pejhona, ti brodovi moraju da operišu bezbedno i da se pridržavaju međunarodnog prava.

Snage sirijske vlade okupljaju trupe nadomak Idliba, dok Rusija i Sirija nedeljama izvode vazdušne napade na taj sirijski grad, navodi američka agencija.

Ankara je pozvala na primirje, ali Rusija i Iran su odbacili taj plan, dodaje AP.

Opservatorija: Pojačanje turskoj vojsci u Idlibu

Turska je poslala vojno pojačanje svojim snagama u Idlibu, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Konvoj je ušao sa prelaza Kfar Lusin u severni deo Idliba prema 12 turskih posmatračkih tačaka koje okružuju Idlib.

Na video-snimku koji su napravili aktivisti Opservatorije vide se naoružana vozila i tenkovi koji se kreću na putu u Idlibu.

Istovremeno, turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio da Ankara još pokušava da sa Rusijom i Iranom spreči humanitarnu tragediju u slučaju ofanzive sirijske vlade.

Akar je izjavio da bi vojna operacija u gusto naseljenoj pobunjeničkoj enklavi dovela to područje do tragedije.

"Radimo sa Rusijom, Iranom i drugim saveznicima da bismo doneli mir i stabilnost i zaustavili humanitarnu tragediju", rekao je Akar, javila je Anadolija, preneo je AP.

Turska je poslala stotine svojih vojnika na 12 posmatračkih tačaka koje okružuju Idlib nakon sporazuma o deeskalaciji koji je postignut sa Rusijom i Iranom prošle godine, na osnovu kojeg je Ankara zaštitnik te provincije.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво