Za više od polovine Francuza SAD više nisu pouzdan saveznik

Rezultati ankete instituta "Ifop" pokazuju da više od polovine Francuza ne smatra više Sjedinjene Američke Države pouzdanim partnerom svoje zemlje, što je za 33 odsto više "nepoverljivih" nego 2014. godine.

Samo 44 odsto francuskih ispitanika, nad kojima je ove nedelje sprovedeno istraživanje, reklo je da SAD ostaju za Francusku "saveznik od poverenja" pod mandatom predsednika Donalda Trampa, prenosi televizija Frans24.

Najnovije istraživanje pokazuje da je za 33 odsto opao broj Francuza koji smatraju SAD saveznikom kome se može verovati, u poređenju sa sličnom anketom sprovedenom maja 2014. kada je u Beloj kući bio bivši predsednik Barak Obama.

U najnovijoj anketi, oko 54 odsto francuskih ispitanika reklo je da ima "veoma loše mišljenje" o predsedniku Trampu, dok je svega 17 odsto ispitanika iznelo pozitivno mišljenje o njemu.

Jedina grupa koja je izrazila pozitivnije mišljenje o američkom predsedniku su pristalice krajnje desničarske francuske stranke Marin le Pen, pod nazivom Nacionalno okupljanje –  nekadašnji Nacionalni front sa 42 odsto njih koji podržavaju Trampa.

Zbog Trampovih kaznenih trgovinskih carina, 78 odsto francuskih ispitanika reklo je da su SAD loše po privredni rast Francuske, dok zbog Trampove odluke da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimi Francuzi Ameriku sada više vide kao neprijatelja nego kao saveznika u borbi protiv klimatskih promena.

Mišljenja se razlikuju od generacije do generacije, pri čemu su najstariji francuski državljani najveći pesimisti u pogledu savezništva sa SAD.

Anketu je, 10. i 11. septembra, sproveo institut "Ifop", za grupu Američki jevrejski komitet, Francusku fondaciju za političke inovacije i istraživački institut "Sirso".

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 06:45)
anonymous [neregistrovani]

ha ha ha ha..., a pitajte Nemce da vidite sta ce vam oni reci.

Ja mislim vise od 90% nemaca misli da SAD ne samo da nisu pouzdan partner nego i da su koristoljubivi i samozivni prema "svojim partnerima".