Više od 3.600 slučajeva zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Nemačkoj

U periodu od 1946. do 2014. godine, najmanje 1.670 katoličkih sveštenika je bilo umešano u 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u Nemačkoj, piše nemački magazin "Špigl".

Katolički sveštenici počinili su 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u Nemačkoj od 1946. do 2014. godine, piše Špigl na svom sajtu.

Nemački magazin navodi da se u izveštaju o seksualnom zlostavljanju unutar Katoličke crkve u Nemačkoj, u koji je imao uvid, zaključuje da je više od polovine žrtava imalo 13 ili manje godina, i da je većinom reč o dečacima.

U izveštaju, koji su tri univerziteta uradila za Nemačku biskupsku konferenciju, piše da je svaki šesti slučaj uključivao silovanje, a najmanje 1.670 sveštanika je bilo umešano, prenosi AP.

Za sada se Nemačka biskupska konferencija nije oglasila, ali je najavila da priprema odgovor.

Papa pozvao biskupe na razgovor o prevenciji zlostavljanja

Papa Franja zakazao je za februar naredne godine razgovor s predsednicima svih biskupskih konferencija širom sveta a na temu prevencije seksualnog zlostavljanja od strane sveštenstva i zaštite dece.

Papini savetnici najavili su tu odluku danas, a razlog je činjenica da su seksualni skandali u Katoličkoj crkvi doveli u krizu njegovo upravljanje crkvom.

Sastanak koji će biti održan od 21. do 24. februra je prvi takve vrste i signalizira da je seksualno zlostavljanje globalni problem, a ne samo anglo-saksonski, kako su mnogi crkveni lideri dugo isticali, preneo je AP.

broj komentara 0 pošalji komentar