Više od 3.600 slučajeva zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Nemačkoj

U periodu od 1946. do 2014. godine, najmanje 1.670 katoličkih sveštenika je bilo umešano u 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u Nemačkoj, piše nemački magazin "Špigl".

Katolički sveštenici počinili su 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u Nemačkoj od 1946. do 2014. godine, piše Špigl na svom sajtu.

Nemački magazin navodi da se u izveštaju o seksualnom zlostavljanju unutar Katoličke crkve u Nemačkoj, u koji je imao uvid, zaključuje da je više od polovine žrtava imalo 13 ili manje godina, i da je većinom reč o dečacima.

U izveštaju, koji su tri univerziteta uradila za Nemačku biskupsku konferenciju, piše da je svaki šesti slučaj uključivao silovanje, a najmanje 1.670 sveštanika je bilo umešano, prenosi AP.

Za sada se Nemačka biskupska konferencija nije oglasila, ali je najavila da priprema odgovor.

Papa pozvao biskupe na razgovor o prevenciji zlostavljanja

Papa Franja zakazao je za februar naredne godine razgovor s predsednicima svih biskupskih konferencija širom sveta a na temu prevencije seksualnog zlostavljanja od strane sveštenstva i zaštite dece.

Papini savetnici najavili su tu odluku danas, a razlog je činjenica da su seksualni skandali u Katoličkoj crkvi doveli u krizu njegovo upravljanje crkvom.

Sastanak koji će biti održan od 21. do 24. februra je prvi takve vrste i signalizira da je seksualno zlostavljanje globalni problem, a ne samo anglo-saksonski, kako su mnogi crkveni lideri dugo isticali, preneo je AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво