Merkel: Razumem zabrinutost, ali mržnja nije odgovor

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ozbiljno shvata zabrinutost Nemaca u vezi s krivičnim delima koje čine migranti, ali je poručila da "nema opravdanja" da se na to odgovara mržnjom, gajenjem simpatija prema nacizmu ili nasiljem.

Merkelova je, u obraćanju parlamentu, istakla da razume da su mnogi zabrinuti zbog nasilnih krivičnih dela migranata posle ubistva jednog Nemca u Kemnicu zbog čega su uhapšeni Iračanin i Sirijac.

Nemačka kancelarka je istovremeno i osudila demonstracije ultradesničara u Kemnicu, na istoku Nemačke, tokom kojih je povređeno nekoliko stranih državljana.

"Nema opravdanja ili izgovora za mržnju, primenu nasilja, korišćenje nacističkih simbola i neprijateljstvo prema ljudima koji drugačije izgledaju", poručila je Angela Merkel.

Kancelarka je pozvala članice EU da budu solidarne i obezbede da evropska granična uprava, Fronteks, ima dovoljno ovlašćenja da bi bila ekfikasna i da bi pomogla u zaustavljanju ilegalnih migracija, u skladu sa planovima Evropske komisije, preneo je Rojters.

broj komentara 0 pošalji komentar