Guteres apeluje da se izbegne "krvoproliće" u Idlibu

Totalni sukob u Idlibu bi "doveo do humanitarnog košmara kakav nije još viđen u krvavom sirijskom konfliktu", upozorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Antonio Guteres je apelovao na sve strane koje su direktno i indirektno uključene u konflikt u Siriji, posebno na Iran, Rusiju i Tursku, da zaštite civile i izbegnu "krvoproliće" u poslednjem velikom uporištu pobunjenika Idlibu.

Antonio Guteres je dodao da bi totalni sukob u Idlibu "doveo do humanitarnog košmara kakav nije još viđen u krvavom sirijskom konfliktu", prenosi AP.

Guteres je rekao da je jasno da "sadašnja situacija u Idlibu nije održiva i da prisustvo terorističkih grupa ne može biti tolerisano" ali da je posebno važno da Iran, Rusija i Sirija "nađu način da izoluju grupe terorista i stvore situaciju u kojoj neće civili platiti cenu rešenja problema u Idlibu".

U međuvremenu, američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila je sirijskog predsednika Bašara el Asada i njegove saveznike Rusiju i Iran da su "razorili" poslednje veće uporište pobunjenika u Idlibu.

Ponovo je upozorila Asada i njegove saveznike da bi SAD smatrale svaki napad na Idlib "bezobzirnim" i da bi njegove posledice bile vrlo teške, navodi AP.

Zapad bi trebalo da prekine sa svojom politikom ucena prema vladi Sirije, rekao je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Ne sme biti mesta za politiku ucena koje mnoge zapadne zemlje zastupaju", rekao je Nebenzja, ističući da te zemlje obećavaju hranu, a zauzvrat traže promenu režima u Siriji, prenosi Tas.

broj komentara 0 pošalji komentar